Plantum, de belangenbehartiger van bedrijven in plantaardig uitgangsmateriaal, verwacht geen testmethode die de gentechniek Crispr-Cas in alle voedselproducten aan kan tonen.
Dat zegt de organisatie desgevraagd in een reactie aan Boerderij. Op dit moment is het niet mogelijk aan te tonen of Crispr-Cas is gebruikt in de productie van groenten en fruit. Het Financieele Dagblad schreef in een artikel dat in Europees verband wordt gezocht naar een technische oplossing hiervoor. In de EU valt Crispr-Cas onder de gmo-wetgeving, waardoor het niet wordt toegepast. Door het ontbreken van de test zouden echter wel Crispr-Cas-producten vanuit andere landen de EU binnen kunnen komen.
Vrijhandelsakkoord met Canada doet discussie oplaaien
De discussie over Crispr-Cas laait op door een vrijhandelsverdrag met Canada dat nog officieel geratificeerd moet worden door het Nederlandse parlement. Canada heeft al producten op de markt die met deze techniek zijn veredeld. Zo is een appelras ontwikkeld dat niet verkleurt bij het snijden. Die appel mag niet de Europese markt op.
Achterstand dreigt voor Nederlandse veredelaars
Plantum liet zich eerder positief uit over de nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas. Nederlandse veredelaars dreigen een ontwikkelingsachterstand op te lopen zolang de Europese Unie de techniek niet toestaat, terwijl dat in andere landen een gangbare techniek is geworden.
Bij controle worden Crispr-Cas-producten niet herkend
Bij import van voeding wordt al wel toegezien op genetisch gemodificeerde producten. Het gaat dan om bekende DNA-wijzigingen. Nederland en Duitsland hebben daarvoor een database opgezet. Die controle kan geen Crisr-Cas-producten onderscheppen.