Doorgaan naar artikel

‘Plant weerbaarder maken tegen Pythium’

De teeltwisseling bij Jeroen Verheul in Maarssen nadert zijn einde.

Verheul is in week 51 bezig met de laatste handelingen, zoals CO2-darmen trekken en alvast gewastouwtjes uithangen.

“We gaan de komkommers een week later planten dan vorig jaar. In de eerste week van januari. Dat wilde ik afgelopen jaar ook al, maar dat kon toen niet meer ingepland worden vanwege een wisseling van plantenkweker.” De eerste ontvangen foto’s van de plantjes in de opkweek zien er goed uit. Hij hoopt wel dat er komende tijd wat verandering komt in het heel sombere en regenachtige weer, zodat er voldoende snelheid op de jonge planten zal zitten bij aflevering.

Goed uithoudingsvermogen

Waar vorig jaar nog halfom Proloog en Springfield werden geteeld, gaat dit jaar de hele kas vol met de recentere Springfield. “Die is toch wat mooier. We zien daar meer toekomst in.” Qua uithoudingsvermogen was de ervaring ook positief. “De laatste drie tot vier weken van de teelt kan je er ook nog veel van snijden.”

Matige eindproductie, goede prijzen

Tijdens het staartje van de afgelopen teelt waren de weersomstandigheden niet zo best. “De productie viel daardoor wat tegen op het eind. Gelukkig ging het wel heel goed met de prijzen. Daardoor zijn we uiteindelijk een week langer doorgegaan. We hebben de tweede week van november gehaald.” Normaal wordt de teelt eind oktober of net begin november al beëindigd.

Schoon starten

Met een week latere start dan vorig jaar blijft de teeltwisselingsperiode ondanks een week later ruimen toch even lang als gebruikelijk. “Door ervaring hebben we een bepaalde methode ontwikkeld voor de teeltwissel, zodat we weer goed schoon kunnen starten. Dat blijkt te werken. De laatste jaren hebben we geen ziektes als virus of Fusarium meer gezien.”

Goed isoleren

Alle gevels zijn goed ingepakt om energie te besparen, wat zeker met een wat langgerekter bedrijf effectief is. Er wordt niet voor een extra AC-folie gekozen. “Dat is een afweging. In het begin kost het zonder folie iets meer energie. Maar je moet voor dat plastic aanbrengen ook gaan investeren in een hoogwerker. En je zit al snel met te veel vocht in de kas. Wij starten met een volgroeide plant, geen klein plantje.” En de benodigde warmte is al minder kostbaar geworden dan twee jaar geleden.

Temperatuur opbouwen

Aan klimaatinstellingen wordt 20 graden Celsius overdag en 19 graden in de nacht aangehouden gedurende de eerste teeltweken. Met de toename van het licht zal daarna wat omhoog gegaan worden in temperatuur.

Plantweerbaarheid vergroten

Er wordt weer biologisch gestart. Daarbij wordt een kleine hoeveelheid van het biologische fungicide Asperello toegepast, om de plantweerbaarheid tegen Pythium te vergroten met behulp van deze Trichoderma-schimmel. “Dat is vorig jaar goed bevallen.”

De eerste biologie zal in de tweede of derde week van januari uitgezet gaan worden. Dat is de roofmijt californicus tegen spint. “Dan kunnen die vast lekker gaan rondkruipen.” In februari zal dan swirskii volgen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jeroen Verheul teler

is komkommerteler in Maarssen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin