Doorgaan naar artikel

‘Plant gele courgette is zwakker dan groene’

“Voor courgettes is het eind juni te warm voor de teelt en handel. Het koudere en donkere voorjaar zorgde voor iets minder productie, maar waren de prijzen wel beter”, zegt courgetteteler Mart van Uffelen in ’s-Gravenzande.

De bestuiving van de bloemen gaat goed. “We zijn in juni wel uit de mannelijke bloemen geraakt, die we nodig hebben voor de bestuiving van de vrouwelijke bloemen. Bij een collega-teler hebben we toen iedere ochtend mannelijke bloemen gehaald.” Tot 1 juli zijn er iedere week zes nieuwe hommelvolken ingezet voor de bestuiving. Na die datum is de inzet van nieuwe hommelvolken minder, vanwege de aankomende nieuwe planting.

Groen staat er beter op

Het gewas van de gele courgette gaat achteruit en zit aan het einde van de teelt. Vijf procent van de gele courgetteplanten zijn al uitgevallen. “Geel is een zwakker plant dan groen, die er beter op staat. We hebben wel iets minder productie door het donkere en natte voorjaar, maar hebben nu de zon en daglengte mee.” De teler snijdt nog steeds 14-ers (350 tot 400 gram) en de kwaliteit van de courgette is super.

Bij warm en zonnig weer trekt de teler het schermdoek half dicht om de scherpte van het zonlicht op het gewas enigszins weg te nemen.

Teeltwisseling groen voor geel

In het vak van 3.900 m2 gele courgettes worden 15 juli groene courgettes van het ras Bengal geplant. “Om het gewas te ruimen, snijden we halverwege week 28 de stengels boven het steenwolblok af. De plant droogt hierdoor in een paar dagen uit. Daarna leggen we het gewas op looftrekdoeken in de paden. Een loonwerker trekt de doeken er machinaal uit en versnippert het oude gewas om het vervolgens in containers af te voeren.”

Het vak van 3.900 m2 groene courgettes blijft staan totdat de kleine groene courgetteplanten in productie komen. Daarna wordt dit vak gewisseld voor gele courgettes. “Dat zal naar verwachting in de eerste week van augustus zijn.”

Vol regenwaterbassin

De vele regen in het voorjaar heeft voor een behoorlijk vol waterbassin gezorgd. “Het regenwaterbassin is zelfs een paar keer overlopen. Dat komt ook omdat we minder water nodig hebben voor 7.800 m2 courgetteteelt dan voor 12.000 m2 in het verleden. Voor het watergeven kunnen we het nu met alleen regenwater af en hoeven we er geen slootwater bij te pompen om het bassins gevuld te houden.”

Bij zonnig en warm weer worden per dag 50 druppelbeurten van 100 cc gegeven. Dat gebeurt van 8.00 tot 18.00 uur. “We geven geen avondbeurten meer. Dat hebben we in het verleden wel gedaan, maar zagen daar weinig heil in. Laat het gewas de steenwolmat in de nacht maar wat meer (tot 70%) droogtrekken. Dat water vullen we de volgende ochtend wel weer aan.”

Geen witte vlieg

De echte meeldauw (wit) is onder controle. ’s Nachts staan de zwavelverdampers aan om het wit tegen te gaan. De teler heeft een beetje zwarte luis in het gewas gevonden, maar die waren allemaal geparasiteerd. Er is nog geen witte vlieg geconstateerd. “Dat was andere jaren wel anders. Wellicht zien we nu geen witte vlieg, omdat we één maand later hebben geplant waardoor de kas langer leeg heeft gelegen. Daarnaast hebben we de kas vooraf goed gereinigd.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Mart van Uffelen
Mart van Uffelen

Courgetteteler in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin