Doorgaan naar artikel

‘Plagen in komkommer komen allemaal naar de lampjes kijken’

De productie in de belichte hogedraad winterteelt komkommer (half oktober planting) bij Tielemans Groentekwekerij in Boekel verloopt zonder echte pieken en dalen.

Die gelijkmatigheid was in de donkere winterperiode al het geval, en nu dus nog steeds. Uiteraard wel op een wat hoger productieniveau. Dat is nu gemiddeld 3 kilo per week, in de winter was dat 2,5 kilo per week. Teeltverantwoordelijke Jan Biemans: “We zijn wat zwaarder aan het oogsten. Wat dat betreft doet het zonnetje wel z’n werk.”

Biemans is er halverwege week 9 naar toe aan het werken om het gewas wat sterker te laten staan. “Over tien dagen gaat de kop eruit. Dan wil je wat kracht overhouden.” Ook de EC is daarvoor ietsje verlaagd. Er wordt 2,6 tot 2,8 mS/cm meegegeven. “De EC is 3,2 in de mat. Als dat niet verder oploopt, dan is het goed.”

Sneeuw wegstoken

Eerder, toen na de eerste week van februari de sneeuwval ging beginnen, is direct het scherm opengegooid om sneeuw van het dek weg te smelten. “Want als de sneeuw eenmaal blijft liggen, dan kun je niet heel veel meer doen. We zijn wel begonnen met een kier van slechts 6%, om ons netjes aan de regels voor lichtemissie te houden.”

Met weinig licht in de winter stond het blad wat gekruld. Dat is met de toename van zonlicht verbeterd. “Al valt het me nu nog steeds niet mee. Het blad staat strakker, maar ik had ook groter blad verwacht met dat extra zonlicht. Aan de andere kant moet je bedenken dat we nu al planten van 10 meter lengte hebben staan.”

Er worden enkele kleine proefjes gedaan met alternatieve led-lichtspectrum samenstellingen. Met een grotere invloed van het buitenlicht nivelleren de onderlinge verschillen, al lijkt een aandeel verrood nog steeds positief bij het effect op een groter bladoppervlak.

Artikel gaat verder onder de foto

Voornachtje met lampen uit

De belichting gaat in deze periode om middernacht pas aan. De Son-T lampen gaan tussen 10.00 uur en 11.00 uur weer uit. “Anders wordt het te warm in de kas, door de warmte van de lampen. En ik wil niet te veel luchten.” De led-belichting start om 00.30 uur en gaat wel door tot zononder. “We willen het gewas 5,5 tot 6 uurtjes rust geven. En we willen ook niet te vlug beginnen, zodat we de voornacht wat lager kunnen instellen om de etmaaltemperatuur een beetje te drukken.”

Er wordt geprobeerd de etmaaltemperatuur onder de 22 tot 22,5 graden Celsius te laten blijven. Na een voornachtje, dat even de 17 graden Celsius aantikt en dan naar 18 graden gaat, volgt de nanacht op 21,5 graden. Als dagtemperatuur wordt 22,5 tot 23 graden Celsius aangehouden.

Trips en begoniamijt

Een eerdere luis-druk is nu weer goed onder controle. “Maar de beestjes blijven een probleem. Nu begint trips wat op te komen, wat we al jaren niet gehad hebben. Ook zit er begoniamijt. Die hebben we nog nooit gehad. Ze komen allemaal naar de lampjes kijken.” Personeel dat aan het clippen is, krijgt een potje mee om begoniamijt pleksgewijs te kunnen bestrijden. Zij zien de mijten daar bovenin het gewas het eerst.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Biemans

teeltbegeleider komkommer

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin