Zelf kiezen wat je aan groente wilt telen en een robot dat laten uitvoeren. Dat is Pixelfarming. Komend jaar gaat het experiment van start op De Campus Almkerk, een voormalige boerderij met een Vrijgevallen Agrarische Bestemming (VAB).
Stel, je wilt zelf de ingrediënten voor hutspot telen. Dan kun je dat aangeven op pachtjepixel.nl. Voor € 25 krijg je 250 pixels (veldjes) van 10×10 centimeter tot je beschikking en daarop worden dan in de juiste verhoudingen aardappels, peen, uien en kruiden geteeld. Ook is er plaats voor een aantal pixels met bloemen voor het aantrekken van natuurlijke vijanden en voor de biodiversiteit.
Crowdfunding
Het ‘teeltplan’ werkt in eenheden van 50 pixels, in het geval van hutspot heb je dan 14 pixels peen, 18 aardappelen, 6 uien, 6 tuinkruiden en 6 pixels bloemen. De financiering is bedoeld om het onderzoek naar pixelfarming te steunen, een soort van crowdfunding.
WUR betrokken
Op Campus Almkerk gaan ze hier komend jaar mee aan de slag op zes stroken van 2,5 meter breed en 50 meter lang. Een robot (Ag Bot II) met een zaai- of plantkop rijdt vervolgens over die stroken. De wielen lopen naast de stroken, de robotkop hangt erboven. Het initiatief gaat ervan uit dat het systeem zich verder zelf in stand houdt, op een dusdanige manier dat bemesting of gewasbescherming niet nodig is. Met vruchtwisselingseisen wordt bij het toekennen van de pixels rekening gehouden. De robot werkt op gps en zonne-energie. De WUR is bij het onderzoek betrokken, dat ook wel Square Food Gardening wordt genoemd. Naast pixelfarming wordt op de campus aan natuurbeheer en intensieve landbouw gedaan.
Toekomstperspectief?
Verder doordenkend zou het systeem van een robot met werk-arm rijdend over een gewasstrook ook bruikbaar kunnen zijn bij bijvoorbeeld de onkruidbestrijding in lage sierteeltgewassen op boomkwekerijbedrijven. Nog niet concreet, maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken aan teelthandelingen op trayvelden met aardbeien.
Kijk voor een filmpje op pachtjepixel.nl