Soms vervloekt de teler de wetenschap, als er weer eens iets niet meer mag. Maar vaker komen onderzoekers met vondsten. Zoals de pil voor planten met hittestress.
De boerenprotesten tegen de stikstofplannen (en tegen de manier waarop wetenschappers stikstofdepositie meten en berekenen) kunnen de indruk wekken dat de agrarische sector op zijn zachtst gezegd sceptisch tegenover de wetenschap staat. Maar nu er alweer recordbrekende hitte over het land komt, is het goed te weten dat wetenschappers ook manieren vinden om planten zich beter tegen hitte te laten wapenen.
Dat doen sommige planten beter dan andere. Al langer bekend was dat planten daar salicylzuur voor gebruiken. Onderzoekers van de University of Californië Riverside hebben de mechanismen achter de timing en de hoeveelheid van de productie van dat zuur uitgeplozen.
Als de vorming van sproeten op onze huid
De reactie tegen hittestress, droogte en zonnebrand bij planten is soortgelijk aan hoe de gevoelige huid van mensen reageert op veel zonlicht door sproeten te vormen. Het ‘alarm’ dat afgaat wordt getriggerd door zogeheten Reaction Oxygen Species: ROS. In planten met hittestress zorgen ROS voor het op gang komen van de vorming van salicylzuur. De Amerikaanse onderzoekers hebben daar een heel specifiek molecuul bij gevonden: MEcPP.
Molecuul inbouwen in middeltje
De hoop is nu dat planten die minder goed zijn in het zichzelf beschermen tegen hitte en droogte, een handje geholpen kunnen worden. Zoals wij een aspirientje nemen tegen hoofdpijn, zo zouden deze planten met dit MEcPP behandeld kunnen worden.
Het is nog geen pilletje dat telers morgen bij de Brinkmannen, Horticopen en Agrifirms van deze wereld kunnen gaan halen. Maar als we steeds vaker met hitteprotocollen moeten gaan werken is het toch fijn als dat over een paar jaar wél kan.