Europa kon er op wachten. Russisch president Vladimir Poetin zou terugslaan nadat Brussel eerder deze week de strafmaatregelen met een half jaar verlengde.
En Poetin zou Poetin niet zijn als dat niet niet steviger kon. Hij gaat voor een periode van één jaar. Tot halverwege 2016 laat hij geen verse groente, fruit, vlees, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie toe.
Op het eerste oog een forse tegenvaller. In de tuinbouw klinkt ook meteen de roep om verlenging van de interventieregeling. Het is een typische Pavlov-reactie. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de schade van de boycot meevalt. Dit heeft in grove lijnen twee oorzaken. Via sluiproutes bereikt Europees product toch het winkelschap in Moskou. En belangrijker: de inzet op nieuwe handelsbestemmingen sorteren effect. Natuurlijk geldt dit niet voor elk product en niet voor iedere exporteur. Maar over de hele linie slaat de handelsbalans gunstig uit. Uit Brussels cijfers blijkt dat de agri-en foodexporten van de EU van augustus 2014 tot en met april 2015 met 5 procent groeiden ten opzichte van een jaar eerder. Extra omzet op China en de VS compenseerde de Russische verliezen ruimschoots.
Poetins pijn valt dus mee. Maar de onnavolgbare president heeft nog andere ijzers in het vuur. Hij overweegt onder meer vis in blik en bloemen toe te voegen aan het lijstje. Het is verstandig nu al in te spelen op eventuele uitbreiding. Rusland blijft voorlopig een onbetrouwbare bestemming.