Doorgaan naar artikel

‘Piepen van luchtramen is teken van plantactiviteit’

De weersomslag in week 14, van zonnig naar donkerder en regenachtig weer, heeft een beperkte invloed op de pepers en snackpaprika’s bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande.

Pieter Boekestijn: “De plant vindt die weersomslag niet fijn, maar we rollen er aardig doorheen. Er zit een leuke balans in de plant. We zijn er tevreden over.”

Meer stengels aanhouden

Bij enkele soorten zijn hogere stengeldichtheden aangehouden om, zoals gewenst, fijnere vruchten te kunnen oogsten. “Dat pakt tot nu toe aardig uit, maar op het eind van de teelt kun je daar pas echt iets over zeggen. Nu is het gewas nog stevig in de groei. Dat wordt straks anders. Op termijn kun je ook pas bekijken of de extra arbeid, van het meer kleinere vruchten oogsten en extra gewaswerk, in verhouding staat tot betere oogstresultaten met de gewenste maatsortering.”

Gewone flow van gewaswerk

Momenteel is de arbeidsbehoefte stabiel. “We zijn lekker aan het oogsten. Ook met gewaswerk kom je nu in de gewone flow die je het hele jaar door gaat krijgen. De gebruikelijke rondjes indraaien. De meeste pepergewassen maken ook niet zo veel lawaai dat je er ineens meer topwerk van krijgt, zoals je dat bijvoorbeeld bij groene paprika soms kunt hebben.”

Je moet boven dat folie ook best fors luchten om het niet te vochtig te laten worden

Buis-beperking

Nog steeds wordt een dagtemperatuur van 21 graden =aangehouden, met een voornacht en nacht van 17 en 19 graden. “Al haal je af en toe in een heel koude nacht die 17 graden niet, vanwege de buisbeperking. Het is ook niet nodig om de temperatuurinstelling dan maar terug te zetten naar 16 graden, want het gewas staat voldoende generatief.”

Teken van activiteit

Bij lekker weer gaan de luchtramen al meer open. “Als ik hoor dat die ramen staan te piepen en te kraken, dan is dat voor mij een goed teken, dan zit activiteit in het gewas. Dat betekent groei en productie.”

Fors luchten boven AC-folie

In een deel van de kassen is het AC-folie verwijderd. In een paar ligt het folie er nog steeds in, al zijn er bij de ventilatoren wel gaten in gemaakt om meer koudere lucht van boven het scherm de kas in de trekken. “Je moet boven dat folie ook best fors luchten om het niet te vochtig te laten worden, maar het gewas groeit toch wat beter met een iets vochtiger klimaat. We zien er nog steeds geen nadelen van. Al geven ze (voor week 15) warmer weer op. Dan zal het echt wel gebeurd zijn met dat folie, en gaat het eruit.”

Bij de luisbestrijding hebben we een brede mix van bestrijders uitgezet

Waterbehoefte

De watergift volgt de hoeveelheid instraling. “Op een droevige sombere dag zijn dat vijf of zes beurten, op een mooie zonnige dag kan dat gerust het dubbele zijn. Op zo’n donkere dag heb je altijd het gevoel dat je het niet goed doet, maar rond deze tijd is dat niet anders. Het gewas heeft dan gewoon minder water nodig.”

Brede mix aan bestrijders

Plagen blijven uit of zijn goed beheersbaar. “We hebben wel wat luizen gezien, maar dat hebben we weer onder controle gekregen.” De biologie doet zijn werk goed. “Bij de luisbestrijding hebben we een brede mix van bestrijders uitgezet, waaronder galmuggen, gaasvliegen en ervi. We gokken niet op één natuurlijke vijand. Dat is een trend die je meer om je heen ziet.”

Terug naar stenen koffiemok

Naast alle zorg voor de teelt, zijn er ook altijd andere zaken op het bedrijf die aandacht vragen. Soms kleine dingetjes, maar ook die moeten gebeuren. “Zo ben je bezig met duurzaamheid. Klanten vragen daarnaar, wat je eraan doet. Dus zijn we onder andere van de plastic koffiebekertjes weer teruggegaan naar de ouderwetse stenen koffiemokken, en hebben we daarvoor een vaatwasser ingebouwd. Als je zulke dingen invult in een enquête, merk je dat zulke maatregelen als positief worden ervaren door afnemers. Je doet er goed aan.” Terwijl ooit bewust een keer de tegenovergestelde stap naar de wegwerpbekertjes was gemaakt, omdat dit als hygiënischer en moderner werd ervaren.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin