“Het is een gekkenhuis”, zei Peer Schraven van Compliment in Uden op de heetste dag ooit in Nederland gemeten. “Uiteraard zijn we druk met beregenen, maar vooral ook met het personeel overeind zien te houden.”
Vorige week werd iedere dag volgens een tropenrooster gewerkt, met werktijden van 4:00 uur tot 12:00 uur. “De consument heeft – als hij een kropje sla of een venkel koopt – geen idee wat er momenteel allemaal bij komt kijken om dat voor elkaar te krijgen.” Met de retail is afgesproken dat ze eerder hun bestellingen doen, zodat ze toch dagelijks hun schappen kunnen vullen met wat ze nodig hebben.
Elektrische koelboxen
Op alle oogstwagens staan elektrische koelboxen en bij het elk 1,5 uur aanvoeren van nieuw fust wordt tevens de voorraad flessenwater aangevuld. “Gelukkig is het nog één dag echt heel warm, dan wordt het wat minder en krijgen we hopelijk wat buien. Alleen liefst niet van die extreme exemplaren”, aldus Schraven op 25 juli.
Wegval planten
Ook onder de huidige omstandigheden gaat het planten gewoon door. “We beregenen vooraf om de grond wat te koelen en als ze geplant zijn, beregenen we nog een keer. Maar je kunt niet voorkomen dat er planten wegvallen.”
Geen schotvorming
Het venkelras is momenteel Dragon. “Dat ras is ongevoelig voor schotvorming. De knollen zijn wel wat langgerekter, maar verder is de kwaliteit prima. De oogst van de plantingen voor vorige week en de week daarvoor zijn wel bij elkaar gelopen, zodat we even een oogstpiek hadden, maar dat is weer achter de rug.”
Jong oogsten
Bij de andere gewassen is dat niet aan de orde. “Bij ijsbergsla zijn we op een gegeven moment al jong gaan oogsten, al vanaf 5,5 week. Ze zaten daardoor voor op ons schema, dus dan loopt er ook niets bij elkaar. Omdat we jong oogsten, hebben we ook geen rand. Op de kleine hoekjes die soms blijven staan, zie je het wel, het heeft dus zeker ook met de leeftijd van de bollen te maken.”
In venkel neemt verder de druk van trips toe, maar dat leidt niet of nauwelijks tot schade. Voor bladluizen, in welk gewas dan ook, is het gewoonweg te heet, stelt Schraven vast.
Auteur: Stan Verstegen