Doorgaan naar artikel

Periode met uitdagingen

We kunnen er niet omheen. Na de donkere winter van 2023-’24, met in sommige teelten 10 tot 14% minder licht, waren het voorjaar en de zomer van 2024 ronduit wispelturig.

Zo werd de ene regio getrakteerd op een enorme hoosbui, terwijl in een andere regio een ware zomerstorm met stofwolken zich ontpopte. Van de ene op de andere dag kon de temperatuur zo’n 10 graden stijgen of dalen. Zelfs óp de dag waren de verschillen soms groot. Het ene moment was het mooi zonnig, het andere moment kwam de regen met bakken uit de lucht.

Ook het watergeven in de ochtend verliep op de automatische piloot vaak niet naar wens

Op dergelijk grillig weer kun je als teler nauwelijks anticiperen. Het is dan heel lastig om de juiste (scherm)strategie te bepalen. Ook het watergeven in de ochtend verliep op de automatische piloot vaak niet naar wens. De ene dag werd een zonnige start van de dag voorspeld, terwijl het in werkelijkheid een zwaarbewolkte regenachtige ochtend werd. Dan kwam de eerste beurt weer te vroeg en was het wortelmedium weer veel te nat.

Om dan nog maar niet te spreken over de onbedekte open-grondteelten. Bij deze teelten is de overgang naar een teelt zonder of met zo min mogelijk gebruik van chemische gewasbescherming zeker onder deze natte en vochtige omstandigheden een grote uitdaging.

Weerbare rassen telen

Een ander uitdagend aspect is ook de arbeidsbehoefte van de verschillende aardbeienrassen gedurende de teelt. De arbeidskosten zijn het laatste jaar met zo’n 10% omhoog gegaan. Daarnaast is ook de ziektegevoeligheid van aardbeienrassen een uitdaging. Als teler wil je naar een weerbaardere teelt en het middelengebruik tot een minimum beperken. Dan is het zaak om weerbare rassen te telen. De laatste jaren is daar veel meer aandacht voor. Voorheen lag de focus bij een ras vooral op de productie, de smaak en de houdbaarheid, maar daar is in deze tijd de ziektebestendigheid als belangrijke eigenschap bijgekomen.

Het seizoen is met de kasteelten goed van start is gegaan. Telers met in het voorjaar een vroege teelt met verse planten en doorteelt hebben een goed voorjaar gedraaid. De belichte teelt was echter ook wat wispelturig met hoge, maar ook erg lage prijzen. Laten we voorop stellen dat de gerealiseerde prijzen ook noodzakelijk zijn geweest om de hogere kosten van arbeid, energie en meststoffen te dekken.

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin