Doorgaan naar artikel

‘Perenbladvlooien is een ramp’

Fruitteler Rini Kusters vat het samen: “Perenbladvlooien is een ramp.”

In de afgelopen jaren was perenbladvlo nooit een probleem op zijn bedrijf. Hij heeft dan niet zoals veel perentelers eerder in het seizoen Movento gespoten. Maar vorige week werd hij wel verrast door de sterke uitbreiding van de plaag. Vertimec spuiten is niet meer aan de orde. Het middel is wel toegelaten, maar uit oogpunt van MRL’s kan het gewoon niet meer. Wel spoot hij Microferm, dat werkt tegen de ongewenste roetdauw op de plak van de vlooien. Hij zette ook Siltac in, dat prima past in een residuvrije teelt en ook werkt tegen de roestmijt die wat opkwam. “Gelukkig kwam er ook een bui van 25 millimeter en dat werkt beter dan welke bespuiting dan ook tegen perenbladvlo. En ik zie volop roofwantsen die als natuurlijk vijanden het nu moeten gaan doen”, besluit Kusters.

Pruimen dunnen

Met 1,25 hectare pruimen van de rassen Opal en Reine Victoria zit Kusters niet op heel veel handdunwerk te wachten. Dunpersoneel is duur en lastig te vinden. Bovendien ben je met handdunning bijna altijd aan de late kant en dan is het meestal nog niet goed genoeg. Wel was met het niet zo beste bloeiweer bloemdunning dit jaar een lastige afweging.

“Maar vorig jaar lag er sneeuw in de pruimenbloei en ben ik voorzichtig geweest. Toch had ik veel te veel dunuren in 2022”, blikt Kusters terug. Met dat in het voorhoofd spoot hij zijn pruimen al vroeg en twee keer met ATS. En dat heeft prima gewerkt. Bij Reine Victoria hangt een goede oogst met wat bescheiden uren voor kwaliteitsdunning. “Je ziet wat meer dubbele pruimen en die wil je eruit hebben”, licht hij toe.

Bij Opal is met een half gewas de dunning met ATS wat te straf uitgepakt en was achteraf één keer ATS voldoende geweest. “Maar beter een half gewas dan een overvol anderhalf gewas”, stelt Kusters. “Handdunning kost alles en ik ben nu met nauwelijks dunwerk vroeg op de markt met grove pruimen”.

Rode bessen onder zonnepanelen

Kusters zit nu in het derde jaar van zijn teelt van rode bessen met een overkapping van deels zonnepanelen. Deze overkapping maakt de verwachtingen meer dan waar. “Het kost misschien wel 10 procent productie maar het heeft zoveel voordelen. De constructie is veel beter bestand tegen noodweer, wat altijd een risico en stressfactor is. En het gevaar op zonnebrand tijdens een hittegolf is heel veel kleiner”, concludeert de pionier met zonnepanelen boven kleinfruit. Met de zonrijke periode wekt het bovendien veel stroom op maar daar plukt Kusters niet direct de vruchten van. “De investering zonnepanelen was niet voor mij en de extra opbrengst in zonrijke dagen is dan ook voor GroenLeven als investeerder en exploitant”.

Rond 10 juli verwacht de teler in de rode bessen te starten met de pluk van het vroegste ras Aronia. Eind juli volgt dan de pluk van Rovada voor de bewaring. “Het vinden van voldoende plukkers wordt elk jaar wel lastiger. Het liefste plukken we met scholieren maar die vinden een vakantie in de rode bessen steeds minder aantrekkelijk. Je vult de plukploeg dan aan met uitzendkrachten uit Oost-Europa. Eigenlijk zijn de hoge en stijgende uurkosten voor uitzendkrachten te hoog voor de bessenpluk. Nu is afgelopen seizoen de bessenprijs niet slecht geweest maar de gewenste of noodzakelijke prijsstijging om de kostenstijging van arbeid goed te maken, zie je onvoldoende terug.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin