Doorgaan naar artikel

Peren kwarren en kersen gaan dood

Kersenbomen houden niet van nattigheid en veel gaan er dood bij fruitteler André Alkema. Ook de Conference-peren hebben het niet naar hun zin.

Normaal gesproken zou fruitteler André Alkema uit het Zeeuwse Sint-Maartensdijk druk met de pluk van de eerste kersen zijn. Maar alle nattigheid vanaf het najaar zorgde voor een flinke domper. Alkema licht toe: “Ik schat dat ongeveer de helft van de kersenbomen dood gaat. Kersen vragen om goed doorlatende grond, maar stonden bij ons op net wat mindere grond al maanden in te natte grond. Toen we een tijd geleden het versleten zijnet tegen de suzuki-fruitvlieg wilden gaan vervangen, zagen we het al en hebben we geen nieuw net meer gehangen.

Bij de vroegste rassen plukken we niets meer. Misschien dat we nog wel wat gaan plukken bij wat latere rassen waar we nog wel bomen met kersen hangen.” Alkema staat nu voor de keuze om alles te rooien en al dan niet opnieuw in te planten. Maar daarover is hij nog niet uit. De halve hectare kersen is gelukkig geen echt grote teelt op zijn bedrijf, maar zuur blijft het wel.

Kleinere oogst bij Conference

Bij zijn hoofdras Conference valt de oogst niet helemaal mee. Alkema vervolgt: “Ik schat het met 35 ton per hectare op zo’n 70 procent van normaal. Als oorzaak zie ik de vroege hagel, die veel bladschade heeft veroorzaakt en daardoor de vruchtrui heeft versterkt. Alle kleine vruchtjes zijn eraf geruid waardoor er niet meer gedund hoeft te worden. En de enkele grotere kromme vruchten die niet geruid zijn, laten we nu maar gewoon hangen.”

De zetting bij het ras Xenia was uitstekend en na een geslaagde chemische dunning hangt het nu mooi. Niet overvol, maar wel vol.

Sporen opknappen komt er niet van

Met een intensief spuitseizoen tegen schurft onder natte omstandigheden zijn er heel veel sporen gereden. “Op een gegeven moment was er geen doorkomen meer aan met onze spuit. Toen hebben we maar een tweedehandse opbouwspuit op de hefinrichting gekocht. Dat rijdt wat gemakkelijker, maar je moet wel veel vaker de tank vullen. Maar per saldo bevalt me onder deze omstandigheden het spuiten met een gedragen spuit veel beter.”

Het schurftseizoen lijkt Alkema goed doorgekomen, maar nu is het nog steeds intensief spuiten tegen zwartvruchtrot. Zwartvruchtrot gaf vorig seizoen te veel problemen bij Conference, waardoor er nu niets anders op zit dan intensief in de regenrijke perioden te blijven spuiten.

Liefst zou Alkema nu onder zomerse omstandigheden de sporen opknappen. “Maar toen ik er klaar voor stond begon het weer te regenen. Met de vroege oogst wordt dat wel zorgelijk als het geen droge pluk wordt. Als er nog maar weinig nieuw gras staat dan wordt het al snel enorm modderen.”

Er zijn maar weinig perentelers die op alle percelen goed vol hangen. Dat kan niet anders dan tot hoge prijzen leiden

Financieel maakt hij zich niet te veel zorgen. Alkema besluit optimistisch: “Uit Nederland en België klinken veel geluiden over een tegenvallende perenoogst. Er zijn maar weinig perentelers die op alle percelen goed vol hangen. Dat kan niet anders dan tot hoge prijzen leiden. En als je uit de andere sectoren alle geluiden over het zaaien onder slechte omstandigheden, soms het niet kunnen zaaien en in de aardappelen volop phytopthora hoort, dan heb ik als fruitteler waarschijnlijk wel minder zorgen dan mijn collega’s in die sectoren.”

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin