Doorgaan naar artikel

Peren bewaren kan mogelijk energieneutraal

Een rekenmodel moet inzichtelijk gaan maken welke technieken het energieverbruik bij het bewaren van peer kan terugdringen. Het model wordt ontwikkeld door Syntens Innovatiecentrum en de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met een bedrijvencluster.

Het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam richt zich op het ontwikkelen van een energieneutraal model, waarbij de keuze op peren is gevallen vanwege de hoge moeilijkheidsgraad om de energiestromen bij peren in een koelhuis in kaart te brengen.

“Het bewaren van peren is complex,” weet innovatieadviseur Jacques Walinga van Syntens. “Het verlagen van de temperatuur en het zuurstofgehalte vertraagt het rijpingsproces. Dankzij de aanwezigheid van suikers bevriezen peren pas vanaf ongeveer -2 graden Celsius. Tijdens het bewaren is het cruciaal om het vochtverlies goed te monitoren. Te veel vochtverlies maakt het product slap, terwijl te weinig vochtverlies de kans op inwendige bruinverkleuring vergroot.”



Als alle relevante informatie straks in het model is geïntegreerd, geeft het model inzicht in welke technieken de grootste bijdrage leveren aan energiebesparing, evenals aan het verduurzamen van het koelsysteem en de opwekking van duurzame energie. “Aan het einde van het onderzoek moet dan duidelijk worden of er een combinatie van technologieën mogelijk is, die leidt tot een energieneutraal ontwerp,” aldus Walinga.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin