Doorgaan naar artikel

Virussen in peen gesprek van de dag op demovelden

De vroege peenteelt is een drama dit jaar, door een combinatie van virussen die vat op het gewas hebben gekregen. Dat was het gesprek van de dag op de B-peenmiddag van Delphy en v/d Grond op woensdag 5 oktober in Dronten.

De virussen die worden aangetroffen zijn het pastinakengeelvlekvirus (PYFV) en het roodbladigheidsvirus (CRLV). Een potentieel derde virus is niet gedefinieerd. Vooral tussen half maart en half april gezaaide vroege peen is door virus getroffen. Zowel biologisch als gangbaar. Het betreft vooral het zuidwesten van Nederland; de helft van de daar geteelde peen is vroege peen. Later gezaaide wortelen hebben er minder last van.

Ziektebeeld peen

Het ziektebeeld is een roodbruin verkleurd blad over heel het perceel. Daardoor zou het aan het zaad kunnen liggen, iets dat door de keuringsinstantie NAK wordt gecontroleerd. Een meer plausibele verklaring lijkt een toename van virusoverdracht door bladluizen, sinds de insecticidecoating niet meer is toegestaan. Omgevingsfactoren hebben effect op de druk; het pastinakengeelvlekvirus wordt bijvoorbeeld overgebracht door de zevenbladluis die schermbloemigen zoals fluitenkruid als waardplant heeft. Fluitenkruid is volop te vinden langs wegbermen en sloten. De toename van stikstof heeft deze wit bloeiende plantensoort geholpen bij een opmars.

Muizenvraat in peen. De muis vreet van ondereen de wortel leeg - Foto: Ton Kastermans.
Muizenvraat in peen. De muis vreet van ondereen de wortel leeg - Foto: Ton Kastermans.

Groei peen is gestopt

Aangetaste peenpercelen zijn vaak medio juni al gestopt met groeien. De productie is vaak te laag waardoor ze niet gerooid worden. “In Engeland is dit nog erger”, weet Paul Hooijman van Delphy, die groepen over de demovelden loodst op de B-peenmiddag. Hij toont het door virus verkleurde blad. “Ook Nederland kent percelen die niet gerooid worden en dat is vooral bij de huidige prijs van 20 tot 25 cent per kilo erg zuur.”

Muizen en meeldauw

Ook muizenvraat komt veelvuldig voor door de droge zomer. In droge zomers vermenigvuldigen muizen zich razendsnel en ze zijn dol op wortelen. Meeldauw is tevens een veelvoorkomend verschijnsel dit seizoen. Warm en droog weer werkt meeldauw in de hand. Een zwakker gewas is eerder de klos dan een vitaal peenperceel.

Geen topopbrengsten

Door de neerslag in het najaar zijn percelen flink opgeknapt, ziet Joost Litjens van Bejo in zijn werkgebied Flevoland. “Ik verwacht hierdoor een redelijk gemiddelde opbrengst. Het areaal is 15% kleiner dan vorig jaar. In heel Europa zijn er geen topopbrengsten. Daardoor is de markt schoon. Heel wat percelen met bewaarpeen zijn al geleverd.”

Bekijk meer

Share this

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin