Doorgaan naar artikel

Peen in beetjes bemesten

Wachten tot het droog werd, heeft de familie In ‘t Zandt met het zaaien van de de peen maar niet gedaan.

Koen in ‘t Zandt teelt met zijn vader Huub en moeder Truus in Meerlo 40 hectare peen. ‘’Met zaaien zijn we maar twee dagen uitgelopen op een normaal jaar. Op 11 juni waren we klaar. We hebben het schema redelijk kunnen aanhouden, maar de omstandigheden waren niet altijd optimaal. Normaal zou je dan een paar dagen wachten, zodat het beter opdroogt maar die luxe hadden we niet. Ook hebben we wel een hoek of strook laten liggen die te nat was.’’

In ’t Zandt teelt peen op bedden van 1.50 meter, 4 rijen per bed. In de voorbereiding is de grond dit jaar soms minder diep gewoeld door de mindere omstandigheden. ‘’Ik denk 30 centimeter in plaats van 40. We trekken de grond eigenlijk altijd los om storende lagen te doorbreken. Dan kunnen wortels makkelijker groeien en het water loopt beter weg.’’

Demo met roterende freesjes uitgesteld

Een demo begin juni om met kleine roterende freesjes mechanisch onkruid te bestrijden, is door de regen uitgesteld. Bestrijding bestaat nu uit het schoffelen van de sporen tussen de bedden en tegelijkertijd aanaarden. ‘’Voor de ruggenteelt zijn er andere mogelijkheden, maar in de beddenteelt is het nog experimenteren.’’ Bij sommige zaaidata kon geen bespuiting met herbiciden worden uitgevoerd vanwege de regen en moest dat later worden ingehaald. Het blijft dus spannend. De Limburgse teler vult aan dat in de vroege teelt onder doek en later als het doek eraf is nooit tegen onkruid gespoten, omdat dit een remmende werking heeft op de groei.

Rupsenvraat onder doek ontdekt

Dit jaar werd door In ’t Zandt en collega’s in de buurt rupsenvraat in de teelt onder doek ontdekt, waarna een insecticide is gespoten om risico’s uit te sluiten. “Dat was voor ons wel nieuw.’’ De vroege peen staat er nu volgens hem goed bij en rond 20 juni kan worden geoogst en zal vervolgens via Telerscoöperatie Fossa Eugenia worden vermarkt. In het teeltplan zijn de volgende rassen opgenomen: Napoli gevolgd door Laguna. Alliance om weer te proberen. Het hoofdras Maestro, die ook wordt ondergedekt om tot begin maart te kunnen leveren, en Nairobi.

In beetjes bemesten

Opvallend is de manier van bemesten. ‘’We willen een gestage groei van de wortel. Door steeds een beetje te bemesten, zorgen we ervoor dat de wortel geen grote groeispurten krijgt, maar een rustige groei… Daarom geven we ook geen dierlijke mest. Je weet dan nooit wanneer de stikstof vrijkomt.’’ Aan de basis geeft In ’t Zandt ook weinig stikstof. Samen met de teeltadviseur is een strategie bepaalt van rustig starten (voor het zaaien werd zelfs proefgewijs zeezout (Sea-90, 50 kg/ha) gebruikt) en regelmatig bijmesten. Regelmatig worden ook vloeibare meststoffen en bladbemesting met sporenelementen toegepast. Borium werd al vloeibaar voor het zaaien toegediend.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin