‘Op één perceel zit al een rotje’
Johan Punter in Slootdorp zette vorige week de trekker even af om rustig te kunnen praten over zijn peen. Hij startte in de laatste dagen van oktober met het rooien van zijn bewaarpeen. “De temperaturen waren toen met 12 toto 14 graden Celsius wel aan de hoge kant, maar omdat we vrij veel peen op zwaardere grond hebben staan, wilden we op een gegeven moment toch aan de slag om niet voor andere problemen te komen staan. Achteraf hadden we beter nog 14 dagen kunnen wachten, maar ja dat is wijsheid achteraf.”
Bedorven grond
De zwaardere grond waar Punter het over heeft, bevat zo’n 25 procent afslibbare delen en weinig humus. “Het is grond van onszelf, anders zouden we wellicht niet eens peen op telen. Maar we voeren alle bewerkingen zelf uit, dus kunnen optimaal van de juiste omstandigheden gebruik maken.” Met name de vele regen in de zomer zorgde ervoor dat de structuur van de grond behoorlijk bedorven is met als gevolg vrij veel aanhangende grond. “Pas in november is die grond goed gaan opdrogen. Vandaar ook dat we het beter nog 14 dagen hadden kunnen aankijken.”
Wisselende kwaliteit
De aanhangende grond en de hoge temperaturen maakte dat het inkoelingsproces trager verliep dan gebruikelijk. Toch is Punter over het algemeen niet ontevreden over de kwaliteit van zijn bewaarpeen, hoewel die wel wat wisselend is. “De meeste percelen mankeren nu helemaal niets, maar ze zitten ook pas net in de koelcel. In het voorjaar komen de gebreken vaak pas tot uiting. Maar op één perceel zit er nu al ‘een rotje’ in. Het voordeel van vrij veel grond is dat die rotte plekken andere peen minder snel kan besmetten. De grond neemt het vocht van die plekken immers op.
Minder in huis
De productie schat Punter op circa 80 procent van wat hij gewend is om te rooien. “Er zit behoorlijk minder in huis dan in andere jaren van die oppervlakte.” De markt voor peen is traditioneel in deze periode van het jaar vrij rustig. “De wasserijen hebben het momenteel niet druk.” De notering in Emmeloord zit op 12 tot 14 cent, afhankelijk van de sortering. In Middenmeer is het dacht ik een centje minder.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen