Doorgaan naar artikel

Peen

‘De eerste ruggen zijn al gemaakt’

‘We hebben er alle peen wel uitgekregen, inclusief de peen die we in loonwerk moesten rooien”, vertelt José Waverijn in Philippine op Zeeuws-Vlaanderen. Wel kent hij nog wat percelen waar nog peen in de grond zit. Op een enkel perceel worden zelfs nog rooipogingen ondernomen. “Er zijn rassen die wat beter tegen de vorst kunnen, het lijkt me dat het dan moet lukken om er nog iets van te maken. De bodemomstandigheden zijn nu goed genoeg om het te proberen. Er moet alleen geen rot in zitten, want dan heeft het allemaal geen zin.”

Nadruk op ‘winterwerk’
Zelf heeft hij vorige week zijn laatste peen verkocht. “Ik schat de markt de komende periode gunstig in, maar het werd gewoon tijd. Met neme de peen van de laatst gerooide percelen was niet helemaal vrij van ringrot. Dat was wel een verschil met wat we in oktober hebben gerooid. Toen was het ook nat, maar wel met minder problemen.”
Deze periode ligt de nadruk op ‘winterwerk’, wat vooral neerkomt op het onderhoud van de machines. De zaaimachines en ruggenfrezen worden als eerste bij de kop gepakt.
Daarnaast is al wel een begin gemaakt met het eerste buitenwerk, want op de eerste percelen zijn al ruggen gemaakt.”Dat betreft uiteraard vroeg, droog land. Dat is geploegd en daarna meteen gefreesd. Zo vroeg daarmee beginnen is niet gebruikelijk, maar de grond kan voor deze klus niet mooier liggen. Hier en daar is er ook al peen gezaaid, maar daarvoor vind ik het nog te vroeg. Ik heb het liefst wat groeizamer weer. Maart is nog tijd genoeg, want het kan de komende weken met het weer nog alle kanten op.”

Experiment B-peen
Terugblikkend beoordeelt Waverijn het afgelopen seizoen qua afzet als prima. Een deel van zijn peen heeft hij op contract en een deel vrij. “Hier in de regio is de opslagcapaciteit beperkt, waardoor er betrekkelijk weinig vrije peen is. Dat komt in een seizoen als dit gunstig uit.” Over de kwaliteit: “Die kon beter, maar dan heb ik het met name over de peen uit opslag. Direct af land was het gewoon goed.”
Helemaal afgerond is het teeltjaar 2010 nog niet: Waverijn heeft als experiment B-peen ondergedekt. Dat is op 30 november gebeurd, op het moment dat de grond door de eerste vorst wat was opgevroren. Vorige week donderdag ging hij een rooipoging wagen. Tevoren schatte hij de situatie in: “Ik denk dat er wat vorstschade inzit. Mogelijk is het geen klasse I meer, maar klasse II zeker wel.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin