‘Alleen nog beregenen als noodoplossing’
Op 8 maart zaaiden Jos en Wil de Boer in Westwoud hun vroegste peen op kort daarvoor getrokken ruggen. “Dat was Bangor met 600 duizend zaden per hectare”, weet Wil de Boer. Die vroegste peen werd gezaaid op de voor hun lichtste grond met 15 procent afslibbare delen. “Gemiddeld zitten we op 25 procent, maar het varieert van 15 tot 50 procent.” De grond werd 20 december geploegd en de vorst zorgde daarna voor een perfecte structuur.
Geen stikstof aan de basis
Het onkruid werd op 14 maart bestreden met een mengsel van Stomp, Centium en linuron. De basisbemesting bestond uit een blend met fosfaat en kalium en daarvan werd op 21 februari 800 kilo per hectare gegeven. “Volgens de adviezen moeten we aan de basis geen stikstof geven, dus dat doen we ook niet. Dat volgt daarom later met dan ook nog wat kalium. Zo gaan ze beter de bewaring in, tenminste dat denken we dan maar.”
Goed en slecht land
De peen die nog in de bewaring zit, is over het algemeen kwalitatief nog prima. “Je ziet wel verschillen tussen peen die op goed land en peen die op slecht land is gezaaid. De peen van goed land is nog uitstekend, die van slecht land toch wat minder. Die hebben we in augustus ook nog wat bijbemest om ze zo goed mogelijk over de eindstreep te helpen.”
Wel of niet beregenen
Gezien de huidige droogte blikt hij nog eens terug op vorig jaar. “Toen hebben we kort na opkomst beregend, met goede resultaten. Begin augustus hebben we een deel nogmaals beregend en een deel niet, maar ik heb daar geen verschillen in gezien. De waterkwaliteit is hier ook niet optimaal, dus mijn conclusie is dat ik alleen nog beregen als uiterste noodoplossing om ze aan de groei te houden.”
Slechte marktsituatie
De marktsituatie was vorige week niet bijster. “Het is gewoon slecht. De verwachtingen waren net als bij de uien hoog gespannen, maar het valt heel er tegen. Bij een beetje teveel blijkt de markt toch al snel weer in te storten.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen