‘Wat later zaaien, zonder beregenen en zonder uitval’
Peter Haenen in Luttelgeest teelt het vroege peenras Bangor en Nerac voor de bewaring. Die vroege peen is in maart gezaaid op lichte, zandige grond. De opkomst was goed, maar de wind speelde parten omdat de grond nogal stuifgevoelig is. Dan bodemherbiciden spuiten is geen optie vanwege het risico op schade door verwaaien. “Wat betekende dat we het meer van de na-opkomstmiddelen moesten hebben. Maar omdat die jonge worteltjes min of meer ‘gezandstraald’ waren, zijn we daar niet te vroeg mee gestart. De teelt is nu zo goed als onkruidvrij.”
Later gezaaid
De zaai van het ras Nerac was gepland voor half mei. “Het was toen heet, met een lage relatieve vochtigheid. De peen is daarom eind mei en begin juni gezaaid. Het gewas kon nu vlot opkomen, zonder beregening en zonder wegval. We hebben vorig jaar een vergelijkbare strategie gevolgd, dat is toen ook prima uitgepakt.”
Dimethoaat vrijgesteld
Haenen heeft tot nu toe geen symptomen gezien van het pastinaakgeelvlekvirus in zijn gewas: niet in Bangor en niet in Nerac. “Dat geeft wel zorg. Het is goed dat dimethoaat in peen is vrijgesteld, wel in combinatie met een vogelafweermiddel en alleen met spuitmachines met luchtondersteuning of luchtmengdoppen als HTA. Er zou sprake van zijn 90 procent driftreductiedoppen toe te laten.”
De onkruidbestrijding in Nerac werkte 100 procent: met een bespuiting voor het ruggen trekken en Linuron + Centium + Stomp voor opkomst, direct na regen.
Nerac nog niet op hoogte
De vroege peen is al bemest; Nerac nog niet. “Die Nerac heeft de hoogte nog niet, ze moeten zo’n 5 centimeter zijn. Dan gaat 250 kilo NPK 16-0-32 per hectare op, dat wordt nog twee keer herhaald. Na de tweede bemesting aarden we aan, dat proberen we begin augustus te doen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen