Nog preciezer dan met feromoonvallen en vanglampen kunnen glastuinders motten monitoren met sensoren.
Dat willen Royal Brinkman en de Deltse tuinbouwtech-startup PATS bewijzen met hun gezamenlijke aanpak van bijvoorbeeld de zowel in bloemen als groente schadelijke Turkse motten en de tomaatmineermot tuta absoluta. Met een combinatie van de ScoutApp van Brinkman en het nieuwe PATS-C detectiesysteem kan een plaag al worden aangepakt voor het uit de hand loopt.
De techniek bestaat uit de montage van een PATS-C detectiesysteem aan de kaspoot. De automatische detectie vindt ’s nachts plaats, wanneer de motten actief zijn, en worden door de camera vastgelegd. Door de koppeling aan een dataregistratietechniek krijgt de teler ’s morgens een overzicht van de aanwezigheid van motten en de ontwikkeling van de plaagdruk.
Meer leren over mottengedrag
Gebruikers noemen als voordeel bovendien dat ze meer leren over het gedrag van motten; wanneer deze actief zijn en wat het effect is van een gewasbeschermingsbehandeling op de populatie. Kwekerij Gerbera United in Moerkapelle heeft al enige maanden ervaring opgedaan met het systeem. “Met PATS-C signaleerden wij in april al de aanwezigheid van Duponchelia motten, terwijl ik op dat moment nog geen adulten in de vallen vond. De plaag was dus al langer aanwezig dan ik verwachtte. Deze inzichten helpen mij nog sneller en adequater te reageren op plaagdruk.”
Elimineren met drones
PATS is vooral bekend geworden door de ontwikkeling van mini-drones die motten kunnen zoeken en met hun propellertjes kunnen elimineren. Dat werkt vooral goed in kassen zonder hoog groeiend gewas of een wirwar aan gewasdraden.