“In de donkere periode van maart heb ik wat bloemrui gehad waardoor het gewas te leeg was toen het licht aan ging en het fors ging groeien. Maar nu komt het gewas weer hard naar me toe. De blaadjes in de kop zijn al stukken kleiner”, zei Peter Boekestijn van Boekestijn Eggplants in De Lier vorige week.
Hij teelt het ras Beyoncé op onderstam Maxifort, half december geplant. Om het gewas in toom te houden, is hij grover gaan oogsten en laat hij de dagtemperatuur flink oplopen zodra het kan. “We oogstten een gemiddeld vruchtgewicht van 380 gram. En afhankelijk van het licht wordt de gemiddelde dagtemperatuur in de kas 26 tot 27 graden. In de afdeling waar gewerkt wordt een graadje lager want het is geen pretje om in te werken.”
De dagtemperatuur wordt ’s-morgens in een kort lichttraject (200-1.000 Joules) opgebouwd van 20 naar 28 tot 30 graden. “Het gewas komt natuurlijk wel opgewarmd de nacht uit. Twee uur voor zonsopgang is het al 20 graden. Het scherm ligt in de nacht ook nog steeds dicht.” De voornacht van 13 graden duurt tot circa 23.30 uur. De gemiddelde nachttemperatuur komt uit op 17 tot 17,5 graden. “Op onbewolkte dagen halen we zo een etmaaltemperatuur van 23 tot 23,5 graden, op donkere dagen 20 graden. Pas als het gewas helemaal om is gaat het gas terug.”
Ook de CO2-concentratie speelt een belangrijke rol in het generatief sturen. Hij probeert de concentratie in de kas tussen 1.000 en 1.200 ppm te houden. “Ik doseer 300 tot 350 kilo CO2 per uur per hectare. Het grootste deel komt van Ocap, maar als de luwzijde van het lucht 10% open staat, gaat de ketel meedraaien.”
Zwaarder knippen
De plantbelasting is inmiddels weer flink hoog opgelopen, naar 21 stuks per vierkante meter. Boekestijn telt daarnaast vijf tot zeven bloemen per vierkante meter. Hij is frequenter gaan oogsten en knipt nu twee keer per week rond, op donderdag en vrijdag wat lichter dan bij het eerste rondje. Het gemiddeld vruchtgewicht is gedaald naar 355 gram. “Veel lichter wordt het niet want het streven is juist om met Maxifort als onderstam 20 tot 25 gram zwaarder te knippen dan vorig jaar.” De weekproductie heeft weken geschommeld rond 1,6 tot 1,8 kilo per vierkante meter, maar gaat nu richting de 2 kilo. “De kwaliteit is buitengewoon goed. Vorig jaar had de zon veel invloed op de kwaliteit doordat het gewas te generatief stond. We hadden daardoor een hoop klasse 2, maar de kwaliteit is nu perfect.”
Water met gezond bacterieleven
Qua gezondheid ziet het gewas er erg goed uit. “Als ik hem om krijg, dan heb ik een heel sterk generatief gewas staan waarvan de mogelijkheden voor de rest van het jaar erg goed zijn.” Crazy roots heeft hij nog niet gezien. “Ik ben dit jaar helemaal van de waterstofperoxide af en gebruik nu middelen van AB-Products: Drip-foam dat de leidingen schoon houdt en Orga-crop dat naast micro-organismen ook silicium bevat voor sterker blad en vruchten. Ik trek pas aan het eind van het seizoen conclusies, maar het ziet er tot nu toe goed uit. Ik heb het roer omgegooid. Waterstofperoxide maakt alles tot aan de druppelaar steriel. Als er dan een kwaadaardige bacterie in de substraatmat komt, krijgt hij onbeperkte mogelijkheden. Nu wordt de mat continu gevoed met water dat qua bacterieleven meer in balans is.”
Rustiger opbouw biologie
Ook met de grotere biologie gaat het goed. Alleen in de oude kas heeft hij een keer met Floramite door de kop van het gewas gespoten omdat spint de overhand dreigde te krijgen door het zonnige en schrale weer. “Maar er zit voldoende Macrolophus en Phytoseiulus om het nu weer over te nemen. Vooral bij wittevlieg ziet hij het effect van het inbrengen van natuurlijke vijanden bij de plantenkweker. “Je kunt nu heel rustig de biologie opbouwen. Anders werd je wel eens overvallen door een plotselinge uitbraak en moest je in een keer heel veel beestjes gaan inzetten.”
Auteur: Gerard Boonekamp