Een paprikateler kan schade van het virus TSWV niet verhalen op een nabijgelegen sierteeltbedrijf.
Rechtbank Gelderland vindt de claim van een paprikateler dat de schade door het tomato spotted wilt-virus (TSWV) is gekomen door trips uit de afvalhoop van een buurtbedrijf niet bewezen. Volgens de rechter is niet onderbouwd dat het sierteeltbedrijf naast de paprikateler in dat jaar (2014) TSWV had in het gewas.
Afvalbunker
De sierteler is ook niet in overtreding door een afvalbunker open te laten en met hijskraan leeg te laten halen. Het afval zou een broedplaats zijn voor trips. Na het leeghalen van de afvalbunker kwam de tripsplaag in de kas van de paprikateler, waardoor de opbrengst daalde van 869.375 kilo naar 276.000 kilo (eerste klas) product. Met een prijs van € 1,10 zou de brutoschade na aftrek van minder arbeids-, energie-, mest-, water- en afzetkosten circa 5 ton bedragen.
Geen norm
Belangrijke afweging van de rechter is het niet bestaan van een wettelijke regel voor opslaan van plantenafval. Het werkboek ‘Ondernemen met biodiversiteit’ schrijft voor dat insleep van ziekten en plagen vanuit infectiehaarden dienen te worden vermeden en dat voorkomen moet worden dat afvalhopen een besmettingsbron vormen, maar stelt daarvoor geen algemene norm.
Teeltadviseurs
Verder is niet aangetoond dat de sierteler TSWV in het gewas had. De uitval bij de sierteler in dat teeltseizoen had niet te maken met TSWV, maar met wortelproblemen, stelt het bedrijf. Dat is niet vastgelegd in een teeltverslag, maar de teeltadviseurs zijn als deskundigen gehoord in het proces.