‘Onder die diffuse coating moet je opnieuw leren telen’
“Het gaat heel erg vanzelf.” Zowel de gewasgroei als de zetting van de rode Veyron bij Pleun Verheul in ’s-Gravenzande verloopt regelmatig. “En het ziet er naar uit dat dit voorlopig zo blijft.” Elke week oogst hij een kilo of iets meer.
De grofheid is goed, met als hoofdmaat ongeveer 85 procent 80-ers. “De rest zijn 70-ers. Geen 90-ers, dus ook niet supergrof. Een mooie maat.”
De kwaliteit is ook prima. “Bizar goed. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het percentage binnenland is te verwaarlozen.”
Als er wat tijd over is, haalt hij af en toe een rondje onkruid weg. “Maar als er genoeg snijwerk is, dan blijf ik er vanaf.”
Diffuse coating
Bij de klimaatregeling hanteert hij geen voornacht. Hij stookt ongeveer 20/21 graden Celsius nacht/dagtemperatuur, waarbij hij de temperatuur aan het eind van de dag laat doorlopen. “Met veel licht probeer ik op een etmaaltemperatuur van 23 graden uit te komen.”
Overigens valt het niet mee om de juiste instellingen te hanteren. “We gebruiken nu een diffuse coating van Hermadix. Dan moet je toch weer opnieuw leren telen. We gebruiken al twee jaar Luxotech op het dek, maar dit is echt iets heel anders. Ik loop veel in het gewas om het klimaat te voelen. We zijn nog aan het stoeien met de instellingen om een lekker klimaat te houden. Zo bleef het onder de coating in de afgelopen periode bijvoorbeeld ietsje koeler in de ochtend, en zijn we iets warmer gaan zitten met de instellingen.”
Wel heeft hij er vertrouwen in dat de nieuwe diffuse coating zijn nut zal bewijzen. “Ik wil meer CO2 binnen houden. En ik hoop en geloof dat we er een betere vruchtkwaliteit mee neer kunnen zetten.
De werking van het diffuus maken van het licht is goed te zien. “Het lijkt alsof het steeds wat bewolkt is. Je moet soms echt naar de opening van de luchtramen kijken om te zien dat de zon schijnt.”
Bij de watergift druppelt hij 2,6 tot 2,7 EC aan voeding mee. “We zitten iets hoger in de EC dan vorig jaar, om te proberen de plant daarmee wat sterker te maken.”
Plagen
Bij de plagen zag hij wat spint. “Die is goed onder controle, maar is wel hardnekkiger dan andere jaren.”
Tegen luis is gedruppeld. Er zit ook een enkele rupsje. “Maar de vogels eten die nog weg. Ik zie wel wat gaatjes, maar nog geen rupsen. Ik kijk het dus nog even aan. Ik wordt er nog niet heel zenuwachtig van.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser