‘Beetje op reserve blijven werken, voor als we donker weer krijgen.’
Jos van der Meijs in De Lier plantte op 1 en 2 december het rode ras Cupra, dat op 20 oktober is gezaaid. Het gewas staat op teeltgoten op lange liggers, in een traditioneel plantsysteem met drie stengels. Hij houdt 7,5 stengels/m2 aan. “Er staan redelijk veel stengels per vierkante meter, omdat ik geen hele grove sortering nodig heb, vanwege leveringen aan Engeland en Japan.”
Op reserve werken
De eerste dagen van het planten hield hij een temperatuur van 20 graden Celsius aan, die daarna werd verhoogd naar 21 graden. Begin week 52 is hij gezakt naar 20,5 graden Celsius op de dag, al gaat hij die temperatuur binnenkort bij toenemend licht wel weer iets ophalen. “Maar nu wil ik een beetje op reserve blijven werken, zodat het gewas wat energie over heeft als we donker weer zouden krijgen.”
Zuinig op knoppen
Aan de andere kant zorgt hij dat hij ook niet al te ver terug gaat in temperatuur. “Daarvoor is het te koud buiten. Anders krijgt die kou te veel invloed op de kop van de plant. En ik ben nu ook heel zuinig op de knoppen, want we moeten straks wel vruchtjes krijgen. In het begin probeer ik altijd op knoppen te werken, omdat ik normaal gesproken toch altijd wel makkelijk gewas maak.”
Als voornacht staat een temperatuur van 16,5 graden Celsius ingesteld, die rond 15.30 uur begint en duurt tot ongeveer 22.00 uur, eventueel 23.00 uur. De standaard minimumbuis van 40 graden mag dan wat verder wegzakken om dat te bereiken.
Scherm nog nauwelijks open
Het energiescherm ligt nog vrijwel continu dicht. Begin week 1 is het nog maar twee keer open geweest, voor een uurtje of twee midden op de dag. Met meer dan 225 Watt instraling mag het scherm open. “Maar pas heb ik toch handmatig ingegrepen toen het scherm open ging lopen. Het was toen zo koud buiten, net 1 graad, en de zon scheen ook niet al te overtuigend.”
Mat beetje laten interen
Met watergeven krijgt de plant één druppelbeurt per dag van 75 cc. “Ik wil de mat een beetje in laten teren. Dat geeft een generatieve actie, en maakt het gewas wat vruchtbaarder.” Als de noodzaak om de gewasgroei in de hand te houden wat minder groot wordt, gaat hij straks van lieverlee naar de standaard beurtgrootte van 100 cc. per plant. Afhankelijk van het weer, de stand van het gewas en de EC en pH in de mat, gaat hij dan weer meer water geven
“De vruchtjes die er dan hopelijk aanzitten mogen dan niets te kort komen.”
Eerst gewas maken
In week 1 is hij gestart met het schoonmaken van de planten. Hij heeft wel een week langer dan gebruikelijk gewacht met het weghalen van topjes en bloemen, omdat het gewas minder hard groeide. “Maar nu kan het goed.”
In het vierde oksel laat hij eventuele zetting toe. “Hij wil in ieder geval dat de vrucht in het vijfde oksel gaat zetten. “Maar de praktijk leert dat het vaak het zesde oksel wordt, vanwege de makkelijke groei van mijn gewas. Ik maak ook graag eerst wat gewas voordat ik plantbelasting toelaat.”
De planten staan nu vast aan het eerste touwtje. Het vastzetten van de overige stengels aan de andere touwtjes volgt binnenkort.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser