Doorgaan naar artikel

Paprika rood

Eerdaags gaat de Ocap weer een week plat, dus moét ik wel wkk-CO2 gaan gebruiken

Pleun Verheul in ’s-Gravenzande heeft dit jaar voor een heel nieuw ras gekozen voor de volledige 3,9 hectare: de rode E413704 van Enza. “Het is eigenlijk helemaal tegen mijn principes om zonder proef de hele tuin vol te zetten met een nieuw ras. Maar de kwaliteit moet gewoon weer bovenaan komen staan. Ik heb vorig jaar een paar dozen gezien en dat zag er hartstikke mooi uit.” Het nummer is iets fijnere vruchten dan Spider die hij voorgaande jaren had staan. “Ik wil in de eerste plaats 85-ers snijden en dan zit je met dit ras goed.”

Vruchtdunnen nodig
De paprika is op 1 december geplant, 10 dagen vroeger dan vorig seizoen. Tot nu toe lijkt het geen verkeerde keuze. “Het ziet er fantastisch uit. De eerste zetting zit er sinds vorige week volop aan. We moeten gewoon gaan dunnen. Hij zet nog steeds door maar wat er nu aankomt valt er waarschijnlijk wel af.” De drie stengels per plant (7,5 per vierkante meter) zijn de laatste weken mooi gelijk getrokken. Het gewas is inmiddels 90 centimeter lang. “In het begin groeide hij erg hard, maar hij wordt vanzelf rustiger.” Deze week wordt het eerste rondje draaien afgemaakt. Daarna komt vrucht dunnen aan de beurt. “De eerste vrucht laten we zitten, de volgende oksel gaat leeg en dan mag hij weer zetten als dat lukt.”

Temperatuur gaat voor
De laatste tijd hanteerde hij een voornachttemperatuur van 18 graden, een nanacht van 19 graden en een dagtemperatuur van 20,5 graden. Maar nu het gewas belast raakt komt er overal een graadje bij. “Met zo’n gewas maak ik liever wat tempo.” Het beweegbare Formalux-doek ligt nog vaak dicht, zeker bij koud en donker weer. “Ik geef er de voorkeur aan om de temperatuur te halen.” De wkk van 1,5 MW zorgt voor drie kwart van de warmte. De ketel vult de warmtebehoefte aan. De CO2 is afkomstig van de Ocap. “Tot de ramen opengaan gebruik ik liever niet de rookgassen van de wkk. Maar eerdaags gaat de Ocap weer een week plat, dus zal het wel moeten.” De dosering staat nu ingesteld op 700 ppm bij donker weer en 900 tot 1000 ppm op lichte dagen.

Drain realiseren
Voor het tweede jaar teelt hij op perlite-matten die op goten liggen. “Het is een substraat waarmee de wortels gemakkelijker beter blijven. De weggroei is generatiever en de teelt is makkelijker stuurbaar.” Verheul geeft niet anders water dan op steenwol. “Als je eenmaal vruchten krijgt moet je 20 tot 25 procent drain realiseren.” Met de weegschaal houdt hij de intering in de gaten. Tot nu toe zijn een of twee beurten van 100 milliliter per dag meestal voldoende.
Net na het planten heeft Verheul een cyclus uitgevoerd van drie bespuitingen in drie weken met Vertimec (abamectin).  Er is nu een enkel bladluisje te vinden. Daarom heeft hij al kokertjes met Aphidius-sluipwespen uitgelopen. Tegen trips heeft hij preventief A. cucumeris over de kop van de plant gestrooid. “We doen dat liever met de hand, omdat er  met die doseermachine te veel naast de nog kleine plantjes valt.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin