Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Als het buiten wat warmer wordt, gaan we weer een streepje lucht zetten’

Er hangen gemiddeld drie vruchten per stengel aan het paprikagewas bij René Claassen in Dongen. De eerste daarvan vertonen begin week 10 een bruine kleuring of zelfs al een rood streepje.
Boven de eerste vrucht is een oksel leeg gemaakt. In het derde oksel boven de vroegst aangelegde vrucht hangt meestal de opvolgende paprika.

Moeilijker zetting
De eerste zetting is netjes volgens plan verlopen op het vierde blad. “Om de laatste twee weken zetting daarboven te krijgen is minder makkelijk gelukt. Tijdens het donkere weer waren bloemen zwak, terwijl de vruchten energie vroegen.”
Inmiddels beginnen de onderste paprika’s al wel over de top van hun energievraag heen te komen. “Maar de twee vruchten daarboven zijn nog niet hard. Met 1.000 Joules minder licht dan in de week daarvoor zet dat de plant toch even stil.”
Het gewas groeit dan ook niet hard. “We hebben nu niet zo veel te doen met indraaien en toppen. Maar als straks de eerste oogst eraf is, en we krijgen weer wat meer licht, dan komt er wel weer tempo in.”
Overal in de kas is al een keer staartjes gewreven. “Maar we willen de hogere vruchten nog een keer nalopen. Even een rondje maken voor de vruchten die daar toen nog te klein voor waren.”
In week 9 zijn de plantstokjes uit de potten gehaald. Verder is er nu nog tijd om diverse klusjes op het bedrijf af te werken die nog op de lijst stonden om uitgevoerd te worden.

Folie eruit
Tijdens de strenge vorstperiode was het vaste AC-folie al uit de kas gehaald. In de periode daarvoor twijfelde hij er zelf op een gegeven moment al aan of het er niet uit moest, maar met buitentemperaturen van 4 graden Celsius vond de voorlichter dat het toch nog prima ging. “Maar toen het de dag erop ineens 9,5 graden werd, heb ik het folie er toch maar uit getrokken.”
Achteraf gezien had het misschien nuttig geweest om het folie langer te laten liggen, gezien de strenge vorst later. Maar voor het gewas was het toen beter om het te verwijderen. “En het heeft, na het eruit trekken, ook best nog wel even geduurd voordat het koud werd.”
Met alleen het beweegbare schermdoek wist hij tijdens de kou toch de gewenste kastemperaturen nog redelijk te halen. “In een van de kassen lag ook nog een groeinet van de WKK-condensor, op 40 graden.”
Tijdens de kouperiode was een maximale rusttijd van twee uur ingesteld, met licht nog iets minder, om te zorgen dat matten niet te droog werden. “Met die hete buizen verdampt een gewas meer.”

Streepje lucht
Inmiddels houdt hij een voornachttemperatuur van 16 graden Celsius aan. Vanaf middernacht gaat hij weer langzaam opbouwen naar de dagtemperatuur van 21 graden, die rond 10.00 uur wordt bereikt. ’s Morgens lucht hij op 22 graden, wat later op de dag wordt opgebouwd naar 24 graden Celsius.
“Als het buiten wat warmer wordt, bijvoorbeeld 10 graden, gaan we een streepje lucht zetten. Anders blijven de ramen dicht en gaan dan de buizen uit. Dan gebeurt er ook niet veel meer aan gewasactiviteit.”

Maximale wachttijd
De planten krijgen tijdens de druppelbeurten 100cc water per pot, waarbij ze 2,7 EC aan voeding meekrijgen. “We hebben net de lichtsom iets verlaagd, om 25 procent drain te halen.” De planten krijgen bij iedere 110 Joules een beurtje, bij de jongste planten is dat om de 115 Joules. Tot 13.00 uur staat er een maximale wachttijd van twee uur ingesteld.

Biologie uitgezet
Bij de plagen is een eerdere opkomst van rupsen goed stil gezet. Aan biologie is cucumeris ingezet, die nu aardig in het gewas loopt. Verder is net degenerans ingezet, en staat de eerste Orius op het punt om uitgezet te worden. “Dan zit alles voor het vroegere voorjaar er weer in.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

René Claassen

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin