‘Kwaliteit van de geoogste paprika’s is goed, al had ik ze liever ietsje grover gezien’
Het gewas van de Veyron bij paprikakwekerij De Banken in Etten-Leur staat er sterk bij. Bedrijfsleider Richard Smits: “We hebben nog steeds groei. De zetting is wel even wat minder geweest, door een groot tweede zetsel en donker weer. Er zit dan ook een gaatje van een week tot 10 dagen aan te komen. Het wordt eventjes rustiger. In week 18 verwachten we van het derde zetsel te gaan snijden.”
Gewaswerk bestaat uit het standaard toppen en indraaien. “We toppen al het hele jaar op twee oksels, omdat het een behoorlijk open gewas is.”
Groot tweede zetsel
Begin week 16 is hij de laatste vruchten van het tweede zetsel aan het snijden. Een vierde zetseltje is aan het zetten. De kwaliteit van de geoogste paprika’s is goed, al had hij ze liever ietsje grover gezien. Maar vanwege het grote tweede zetsel zat dat er niet in. “En we hebben in de nacht wat meer gejaagd en gestookt dan vorig jaar. Dat speelt ook mee. Daar hebben we inmiddels wat aan gedaan.”
Het eerste zetsel heeft wel wat last gehad van krimpscheuren. “Toen dat was gezet, heeft het even stil gestaan door het koude weer. Ineens kwam er toen weer hergroei. Daarnaast zijn de krimpscheurtjes ook een beetje gevoeligheid van het ras.”
Minimumlucht
De voornacht staat ingesteld op 17 graden Celsius. Dat is tevens de temperatuur voor de nanacht. Vanaf 11.15 gaat hij opstoken richting de dagtemperatuur van 21 graden Celsius, die om 7.00 uur bereikt moet zijn. Met zonnig weer mag de temperatuur op de middag gerust doorlopen naar 25 tot 26 graden Celsius, met wat minder luchting tussen de 500 en 1.500 Joules instraling. Er staat altijd wel een minimumluchtje van 2 procent zolang het buiten boven de 10 graden Celsius is. “We willen het niet teveel opsluiten.”
De watergift start twee uur na zonop, waarbij het gewas bij iedere 90 Joules instraling een beurt van 100 cc. krijgt tot twee uur voor zononder. Daarbij probeert hij 30 procent drain te realiseren. Er wordt 2,2 EC aan voeding meegegeven, wat resulteert in een EC van rond de 2,5 in de mat. “Dat is genoeg.”
Spint
Bij de plagen begint spint op te komen. “Deze week (16) zetten we volvelds Amblyseius persimis in. Die verblaas ik vanaf de elektrokar, om de rij, over het gewas met een verstuiver, om het goed te verdelen. Dat werkt heel goed.”
In een aantal hoeken blijft luis, vooral rode luis, hardnekkig. Een deel van de kas is daarom behandeld met Pirimor en Plenum.
De biologische bestrijding verloopt verder naar tevredenheid. “De swirskii loopt heel goed.“
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser