‘Het gewas reageert direct op de hogere temperaturen. Het begint nu weer te groeien en te zetten’
Bij paprikakwekerij De Banken in Etten-Leur is bedrijfsleider Richard Smits blij dat de strenge vorst voorbij is, en de weersomstandigheden wat zachter zijn geworden. “Het gewas reageert direct op de hogere temperaturen. Het begint nu weer te groeien en te zetten. Met die kou hebben we de gewenste temperatuur niet kunnen halen. De instellingen werden nooit gerealiseerd. Het was toen vooral het gewas heel zien te houden. Dat is gelukt.”
Zon moest kas opwarmen
Er waren nachten bij dat de kastemperatuur net aan de 12,5 of 13 graden Celsius kwam, met een op 55 graden begrensde buis. Er werden etmaaltemperaturen van 15,7 of 15,9 graden Celsius gedraaid. “Op dagen met felle zon ging het scherm overdag open. Dan moest de zon de kas maar opwarmen. Ik was dan blij als je de 19 graden haalde. En daarna direct het scherm weer snel dicht om de opgevangen warmte binnen te houden.”
Lagere EC om groei te stimuleren
Inmiddels lukt het weer om etmaaltemperaturen van 19 graden Celsius te halen. Er staat een voornachtje van 17 graden Celsius ingesteld. Vanaf middernacht begint hij in 2,5 uur tijd op te stoken naar 21 graden. Die temperatuur houdt hij aan als dagwaarde, met een lichtverhoging erbovenop.
Met watergeven start hij rond 10.30 uur, waarna er bij iedere 100 Joules instraling een beurtje gegeven mag worden. De gietbeurten gaan door tot twee uur voor zononder. Hij probeert daarbij een drain van 25 procent te realiseren.
“We geven nu even een EC van maar 2,5 mee, om de groei wat te stimuleren.”
Staartjes wrijven
De eerste zetting, dan niet heel grof is, zit nu tegen het hardgroene stadium aan. “We zijn nu staartjes aan het wrijven. Die zijn er met de kou aan gekomen. Het is niet overdreven veel, maar ik wil ze er wel af hebben, om straks geen problemen met kwaliteit te kunnen krijgen.
In week 6 heeft Smits de eerste rode luis waargenomen. “Net één plekje op de tuin. Daar hebben we gecorrigeerd met Plenum en er daarna matricariae bij gezet.” Verder zijn er nergens probemen met plagen.
In week 7 wordt Orius uitgezet. Eerder is al swirskii ingezet. “Die loopt al redelijk.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser