‘Het is nu wel zaak om in de gaten te houden dat deze zetting niet te massaal wordt’
Bij de rode paprika’s van John van der Burg in Bergschenhoek is weer heel wat hergroei en herzetting te zien. “We hebben weer behoorlijk wat licht gehad in de afgelopen periode. De plant heeft wel wat moeten herstellen. Eind februari zijn we toch wel wat bloemknopjes kwijtgeraakt. Maar nu gaat het weer goed. De onderste vruchten zijn ook mooi aan het zwellen.”
Herzetting
De eerste zetting is er bij de 4 november gezaaide Nagano op het vierde oksel aangekomen. Daarboven heeft hij een oksel schoongemaakt. “Ook daar bleven er ondanks het donkere weer vruchtjes aan zitten, maar die moesten er toch echt af. Na drie tot 4 oksels boven het onderste zetsel is de plant weer opnieuw gaan zetten. Die herzetting komt mooi op tijd. Het is nu wel zaak om in de gaten te houden dat deze zetting niet te massaal wordt.” Bij een te groot zetsel loopt de groei straks te ver terug en dat krijg je daarna met Nagano moeilijk weer omgebogen. Ook ga je dan net als afgelopen seizoen weer erg hozerig worden en dat geeft een onrustig arbeidspatroon.
Netjes toppen
“De paprika’s hangen er nu redelijk aan dus we moeten weer richting groei gaan werken.” Na het eerste rondje is hij op twee bladeren gaan toppen, en dat doet hij nu nog steeds. “Er staat een gewas dat best goed gevuld is.”
Hij let op dat het toppen netjes gebeurt. “Als je per ongeluk een bloempje of vruchtje op het 2e oksel laat zitten, dan gaat die uitgroeien, en dat wil je niet.”
In week 12 zal het wat rustiger worden met topwerk. Die tijd gaat hij gebruiken om dan staartjes te wrijven en tegelijkertijd kwalitatief wat mindere vruchten van een tussenzetseltje te verwijderen.
Zachter weer
Van der Burg probeert met zonop op de dagtemperatuur te zijn. Meestal is dat 21 graden Celsius. Hij lucht op 22 graden oplopend tot 23 naar het eind van de middag . Na een kort voornachtje van 18,5 graden Celsius is hij rond 21.00 uur al weer op de nanacht van 19 graden.
Het schermdoek gaat tussen 8.30 uur en 9.30 uur open. “Het begint buiten toch al wat zachter te worden.”
De watergift staat ingesteld op 2 tot 2,5 keer de instraling. Met veel licht is er een EC-verlaging van 0,4 op de gift van 2,9 mS.
Luis
In week 10 is de eerste luis gevonden. “Je begint net een beetje met luchten. Daarbij hebben we kennelijk toch al gelijk wat luis binnen gekregen.”
Hij heeft een plaatselijke correctie uitgevoerd. “Het was boterbloemluis. Dan moet je snel een bestrijding uitvoeren. Met alleen biologische bestrijding blijf je anders achter de feiten aan lopen met te veel schade als gevolg.”
In het begin van de teelt is swirskii uitgezet. In week 10 is daar Orius bij gekomen.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser