‘Ik lucht al boven het folie om vocht af te voeren’
Na een grondige teeltwisseling, waarbij echt helemaal schoon is gestart met nieuwe matten en folie, is bij paprikakwekerij Den Banken op 26 en 27 november geplant. Daarvoor is 11 oktober het ras Veyron gezaaid. In de kas van 5 hectare wordt een drie-stengel-systeem aangehouden, met een stengeldichtheid van 7 stengels per vierkante meter.
Eind week 51 begint in het vierde oksel de eerste bloem te komen. Bedrijfsleider Richard Smits: “Het derde oksel wordt nu schoongezet. Op het vijfde oksel wil ik zetting hebben. Vorig jaar hebben we nog wel een deel op het vierde laten komen, maar de rest van het jaar bleef het gewas waar we op pas op het vijfde oksel waren begonnen beter bevallen. Je houdt dan meer energie over. En onze ervaring met Veyron is dat die makkelijk zet.”
Het rondje toppen van het derde oksel wil hij voor de Kerst klaar hebben. “Daarna nog het restant van het eerste touwtje vastknopen. Half januari moeten alle stengels weer vast staan.”
Naar zetting toe werken
Bij de start is de eerste twee weken 21 graden Celsius vlak gestookt. Overdag is dat nog steeds de stooktemperatuur, waarbij het op een mooie dag 22,5 graden mag worden. Na een voornacht van 18 graden Celsius na 15.00 uur, gaat de nanacht om middernacht naar 19 graden. Vanaf twee uur voor zonop mag er dan weer richting 21 graden Celsius gestuurd gaan worden.
“We proberen op een etmaaltemperatuur van 19,7 of 19,8 graden uit te komen, om al een beetje naar zetting toe te werken.” De maximumbuis ligt daarbij begrensd op 55 graden Celsius.
Gewas actief houden
Onder het beweegbare schermdoek ligt en 10 x 10 centimeter geperforeerd AC-folie. Met zachtere buitentemperaturen ligt het doek eind week 51 de hele dag, en zelfs ’s nachts, open. “Ik lucht zelfs al boven het folie, om vocht af te voeren. Het vochtdeficiet wil ik op 4 of daarboven hebben, om het gewas actief te houden. Dat lukt aardig.”
Het schermdoek gaat in de nacht dicht als de buitentemperatuur onder de 5 graden Celsius komt, of als de buisvraag naar 45 graden Celsius oploopt. Overdag gebeurt dat bij een buisvraag van 56 graden.
De watergift is nog beperkt tot een beurtje van 100 cc. per dag, waarbij 3 EC aan voeding wordt meegegeven.
Biologie uitzetten
Bij de gewasbescherming wordt gestart met drie rondjes Vertimec, waarbij respectievelijk een keer Xentari, Tracer of Gazelle wordt meegespoten. “Over twee weken gaan we swirskii inzetten, en in week 6 gaan we Orius uitzetten.”
De vorige teelt is vrij schoon geëindigd wat plagen betreft. “Een beetje spint. Maar dat is aan het eind netjes opgeruimd.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser