Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘We gaan wel meer plukken, maar dat zijn geen pieken. Het komt er rustig af.’

“Als je het gewas ziet, dan denk je: het wil zetten. Maar de plantbelasting is daarvoor nu nog te hoog, met de lage lichthoeveelheden.” Ronald van der Sande van Kwekerij Brieljant in Brielle merkt begin week 32 aan takken waar slechts een enkele vrucht aan hangt, dat deze wel zetten.
De plantbelasting zal dus eerst wat moeten afnemen. “We gaan wel meer plukken, maar dat zijn geen pieken. Het komt er rustig af. Daarbij is de energie voor het gewas zoveel aan het afnemen in deze periode van het jaar. We wachten dus op zon, en op het ouder worden van de vruchten zodat die richting kleuren gaan.”

Wisselende zetting
“Het zet allemaal wel, maar niet massaal. Elke week een beetje. Nu is wat spreiding op zich wel gunstig, maar we zien per tak heel wisselende belastingen. Er zijn takken waar bijna niets aan hangt, en takken waar er zich vier vruchtjes achter elkaar aanrijgen. In dat laatste geval is het laatste zetsel aangelegd: daar komt verderop in de teelt niets meer boven.”

Snelheid houden
Met de klimaatregeling probeert Van der Sande snelheid te houden, door er overdag voldoende temperatuur op te houden. Aan het eind van de dag mag het 26 of 27 graden Celsius worden.
In de nacht teelt hij wel vrij koud. “Om de rust op te zoeken en om weer op grofheid te werken.” Hij probeert de 17 tot 17,5 graden Celsius op te zoeken. Daarbij trekt hij de voornacht lang door tot 01.00 uur of 01.30 uur, en gaat dan pas de temperatuur ophalen. ’s Morgens bouwt hij rustig op vanaf 21,5 graden.

Snel reageren met watergift
Met het donkere regenachtige weer doet hij rustig aan met water geven. De watergeefstrategie is er wel op ingesteld om snel in te kunnen spelen op eventuele plotselinge omslagen naar zonnige omstandigheden. “Het is wisselvallig weer.”
Boven de 700 Watt instraling wordt de beurtgrootte verkleind, maar tevens wordt de frequentie daarbij verhoogt op stralingssom, zodat de beurten elkaar sneller opvolgen bij meer instraling. “Je kunt dan snel reageren met omslagen naar zon. Aan de planttemperatuurmeter zie je ook dat dit nodig is: Als de straling van de zon omhoog gaat, zie je de bladtemperatuur net zo snel omhoog gaan.”

Super kwaliteit
De kwaliteit van de vruchten is goed. “Dat is echt fantastisch. Slechts 1 tot 2,5 procent binnenland, dat is gewoon super.” De grofheid is ook goed, met nog steeds 70 procent 80-ers en zo’n 10 procent 90-ers.”
De productie van het nieuwe ras DRP 2571 is wel net iets lager dan het gangbare standaardras. Het nadeel is dat hij er makkelijker een vruchtje af gooit, waarmee je wat productie verspeelt.” De vruchten groeien dan makkelijk iets grover uit, maar dit compenseert niet helemaal het verlies aan stuks.
Voor de kwaliteit is het wel gunstig. “Je ziet weinig schapekoppen. Waar zulke vruchten met het ras van vorig jaar zouden blijven zitten, vallen ze bij dit ras op de grond.
Een ander voordeel is dat hij geen terugzetting geeft.

Plagen onder controle
Met plagen is het rustig. “Spint is onder controle. Over twee tot drie weken is spint wel weer te verwachten, maar nu is het geen probleem.” Tegen de rupsen zet hij ongeveer één keer per vier weken de spuitrobot aan. “Als we nieuwe gaatjes zien, dan gaan we spuiten.”
Wittevlieg blijft ook onder controle. “Je kunt daarbij kiezen. Of afwachten en dan spuiten, of een goede populatie biologische bestrijders opbouwen. Wij hebben voor het laatste gekozen, en drie weken lang een sluipwesp per vierkante meter uitgezet.” Daarbij is een gemengde populatie ingezet van Encarsia en Eretmocerus mundus.

Signaalplanten
Hij zag de hoeveelheid wittevlieg bijtijds in aantal toenemen, waarbij een aantal aubergineplanten in de kas als signaalplanten bleken te fungeren. “Het kwam op meer plekken in de kas, maar op die aubergineplanten zagen we een enorme toename.”
Trips kan geen kwaad doen. “We zien veel Orius. Maar bij een collega-teler ben ik er wel van geschrokken dat Orius wel schade kan geven als je er 8 tot 10 in een bloem hebt.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin