‘Vochtafvoer via folieslurf aan ventilator’
Bij Dugrow in Den Hoorn staat Inzell als hoofdras op 6,4 hectare. Er is gezaaid op 20 oktober, en de 41 daagse planten zijn op 1 december geplant in een drie-stengel-systeem. Het plantmateriaal was gezond en voldoende gelijk. De ontwikkeling is wat sneller dan gebruikelijk gegaan door de buitenomstandigheden, met een combinatie van zacht weer en relatief veel licht.
Wim Duijvesteijn : “Het is de bedoeling om te trachten in week 2 of 3, afhankelijk van het zonnetje, zetting te creëren. We gaan daarbij uit van een eerste zetting in het vierde oksel. Daar is de temperatuur op aangepast.”
Het derde oksel bloeit begin week 1 royaal. “De bloem in het derde oksel hoeft het in principe nog niet te doen, maar we laten die zitten om de plant wat meer in de generatieviteit te dwingen.”
AC-folie
De zachte buitenomstandigheden hadden niet alleen invloed op de opkweek. Duijvesteijn: “Het was een start die je niet vaak tegenkomt: dat je bijna niet hoeft op te stoken, en toch de gewenste temperatuur haalt.”
Er is gestart op een vlakke temperatuur van 21,5 graden Celsius. Dat is 1,5 tot 2 weken vastgehouden, om daarna wat verschil tussen dag en nacht te gaan hanteren. Inmiddels staat een voornacht van 17 graden Celsius ingesteld, waarna de nanacht naar 18,5 graden gaat. Overdag wordt 20,5 graden aangehouden, met een lichtverhoging erop.
De stooktemperaturen worden expres iets aan de lagere kant gehouden, omdat een vast folie onder het beweegbare doek al extra bijdraagt aan het verhogen van de planttemperatuur. “We zijn blij dat het erin zit. Tot 1 januari gaat het goed. Vanaf nu moet je wel gaan oppassen voor te hoge temperaturen. Ook het vocht gaat parten spelen.”
Aangepaste ventilator
Om die luchtvochtigheid te handhaven op een aanvaardbaar niveau, ventileert hij boven het scherm. Dat idee heeft hij bij collega’s opgepikt. “Daarvoor hebben we een doorvoer gemaakt in het foliescherm, met een snee van twee meter. We hebben ventilatoren aangepast, door daar een slurf van folie aan te maken, die vastgeniet zit aan die opening in het folie.”
Daardoorheen wordt de uitgeblazen warme en vochtige lucht naar boven het folie afgevoerd. Door de ontstane overdruk wordt de lucht ook weer iets naar beneden gedrukt, door de perforaties in het folie heen, zodat geen kouval ontstaat.
Deze maatregel werkt goed. “Maar met een week volop zon, vrees ik toch dat we het AC-folie open moeten gaan trekken.”
Het beweegbare doek gaat, met hooguit een enkele uitzondering, met zonop open. Het wordt nu ietsje langer opengehouden, om bewust te helpen de voornacht te verlagen, om het daarna tijdig weer te sluiten om het profijt van het scherm in de nanacht te benutten.
Hogere EC
Vanwege het folie wordt de EC in de mat iets hoger gehouden. Er wordt rond de 3,8 EC meegegeven. Op zonnige dagen krijgen de planten een beurtje per dag, op dagen met slecht weer wordt het druppelen overgeslagen. “We willen enigszins wat schaarste creëren, om een goede knopstand wat af te dwingen.”
Alert op luis
De gewasbescherming is gestart met een rondje Vertimec. Inmiddels is al swirskii uitgezet. “Die mogen zachtjes aan populatie op gaan bouwen, en de rest gaan doen.” In week 4 gaat hij ook wat biologie tegen luis uitzetten. “Luis moet je in het begin in de gaten houden. Ook heb ik onderweg gehoord dat er al jonge rupsjes zijn waargenomen, maar wij hebben die hier nog niet gezien.”
Planten vastzetten
Alle planten zijn met een touwtje vastgezet. Momenteel wordt de rest van de stengels ook vastgezet. Elke week wordt een rondje getopt. Daarbij wordt gelijk een blaadje verwijderd als dat boven een lage kop hangt, die anders te ver zou kunnen achterblijven in groei.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser