Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘We zitten er kort op met het corrigeren van de voedingselementen’

Een aantal weken heeft het gewas van de 1 december geplante Inzell bij Dugrow in Den Hoorn behoorlijk groei gehad, als gevolg van het groeizame weer. Wim Duijvesteijn begin week 17: “De laatste week zien we weer een meer generatieve stand, en hebben we 10 vruchten per vierkante meter zetting gehad.” In totaal brengt dat de plantbelasting net boven de 40 vruchten per vierkante meter.

Zetsel komt op gang
“Het derde zetsel hangt er nu voor. We zitten net in de stilte voor de storm. Omdat we in week 9 en 10 geen zetting hadden, vanwege donker weer op een behoorlijk belast gewas, is het nu even rustig. Zelfs op bedrijven met later gezaaide gewasjes zag je in die weken geen zetting. Maar het begint nu weer een beetje te komen. We oogsten de eerste voorlopers.” Het zal van de hoeveelheid zonicht in de komende tijd afhangen hoe snel het doorkomt.
Hij gaat echter uit van een vlotte doorkleuring, net als bij het vorige zetsel. “Toen ging het met 7 weken kleuren. Dat verwacht ik van dit zetsel ook weer. Alleen bij het eerste zetsel was de doorkleuring slecht.”
Duijvesteijn hoopt dat, tegen de tijd dat de Nederlandse productie weer goed op gang gaat komen, het buitenlandse concurrerende aanbod grotendeels op zijn eind gelopen is.

Enkel krimpscheurtje
De grofheid is naar zijn zin geweest. Ook bij het komende zetsel verwacht hij de vruchten weer rond de 200 gram te kunnen snijden. De kwaliteit is eveneens goed. “Al had de laatste vrucht van het tweede zetsel wel een enkel krimpscheurtje. Dat is bijna niet te voorkomen, als alles in die ene late vrucht wordt gepompt.”
Staartjes wrijven is bij het derde zetsel niet meer nodig. “Het tweede hebben we wel helemaal preventief nagelopen, al zaten er geen zware staarten aan. Maar je wilt niet dat beschadigingen, verderop in het handelskanaal, in de doos een eigen leven gaan leiden.”

Inzell-temperaturen
In de voornacht wordt een temperatuur van 17,5 graden Celsius aangehouden. In de nanacht van 19 graden Celsius staat tot een halve graad lichtsomverhoging ingesteld, in het traject tussen 1.200 en 1.600 Joules.
Bij zonop is de temperatuur 20 tot 20,5 graden Celsius. “Verder op de dag is het meer de ventilatietemperatuur die bepalend is, afhankelijk van de buitenomstandigheden. ’s Ochtends is het 22 tot 23 graden, met een verdere opbouw richting 25 graden Celsius later op de dag.
“Inzell-temperaturen dus. Inzell is een redelijke groeier: daar kun je wat meer met een voornacht doen. Andere rassen, die wat generatiever van zichzelf zijn, moet je wat meer op temperatuur telen.”
Elke twee weken wordt een rondje getopt. Dat probeert hij op twee oksels te doen. “Zodat we wat meer body creëren, nu het gewas wat meer generatief staat. Heel veel topwerk zit er momenteel niet in. Dat komt later nog wel, met hogere buitentemperaturen.”

Schermen tegen zon
Het scherm sluit onder de 10 graden Celsius buitentemperatuur. “In de nanacht gaat hij makkelijker dicht dan in de voornacht. We willen het eerst af laten koelen. In de nanacht zorgen we dan dat het gewas weer op temperatuur is als het zonnetje doorkomt. Dat gaat makkelijker met een scherm.”
Overdag gebruikt hij het scherm ook wel eens, maar dan met het doel om de jonge vruchtjes te beschermen. Bij 720 tot 730 Watt instraling trekt hij het voor 80 procent dicht.

Totaal-EC
Bij de water- en bemestingsgift streeft hij naar een totale EC (mat plus gift) van 6. “Dus bij een mat-EC van 3,3 geven we dan 2,7 EC mee. Dat werkt meestal aardig om het gewas in het gareel te houden.”
Daarnaast worden wekelijks monsters genomen. “We zitten er kort op met corrigeren van de voedingselementen. Dat doen we nu al twee jaar. Je blijft zo wat vlakker met de cijfers.”

Stengelrot voorkomen
Ziekten en plagen vormen geen problemen. “Toch hebben we dit jaar wel iets meer last van een steelrotje. Hier en daar is een enkele stengel aangetast, soms een paar takken in een pad. We lopen alles even na met een mesje, en snijden de plekken bij. Want als je niets doet, dan kan het hard doorgaan.”
Aan plagen is een enkel spintje gevonden. Over de hel;e tuin is daarom Phytoseiulus uitgezet. Verder zijn er een paar plekjes met luis gevonden. “Maar er zit ook wel wat parasitering op. Of dat afdoende zal zijn, is even afwachten. Mocht het verder uit de hand lopen, dan moeten we even pleksgewijs gaan corrigeren.”
De uitgezette Orius ziet hij nog niet echt heel veel lopen. “Maar we hebben ook nog geen trips gezien, dus veel te eten hebben ze nog niet. Elke jaar komt de Orius pas een beetje later op gang.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin