‘Messen slijpen voor de start van de oogst’
Bij André en Loek Enthoven in ’s-Gravenzande is het AC folie er half februari uitgegaan, toen het vocht te hoog begon op te lopen. Tijdens de voorgaande periode met strenge vorst heeft het zijn dienst nog volop bewezen.
De eerste zetting bij de 4 en 5 januari geplante Stayer is zoals gepland op het derde oksel begonnen. Van dit eerste zetsel zitten er nu 7 tot 8 vruchten aan een struik. André Enthoven begin week 12: “Je ziet de onderste nu overal een beetje vlammend worden. Ik denk dat we eind week 13 of de week daarop kunnen beginnen met oogsten.”
In week 9 vond de laatste zetting van het eerste zetsel plaats. De week daarop was er geen zetting. “In week 11 kwamen er weer ongeveer 6 per vierkante meter bij. Komend weekend verwacht ik dat wel weer te kunnen tellen.”
Schermen
De stookinstellingen staan nog steeds op 19 en 21 graden Celsius, met een voornacht van 18 graden. Het scherm gaat nog regelmatig dicht. In week 11 is bijvoorbeeld nog 96 uur geschermd, waarbij het doek onder de 10,5 graden Celsius buitentemperatuur dicht liep. Het scherm gaat vanaf 18.00 uur dicht (wintertijd).
Met watergeven zit de druppel-hoeveeheid nog net niet op 2 keer de instraling. Met de omslag naar mooi weer is de toename in de gift duidelijk te merken. “Op 10 maart zaten we op 4.000 Joules, en hadden toen 7,5 liter gegeven. Een week later was dat 6.000 Joules en hebben we al bijna 12 liter gegeven.” Er wordt daarbij over de hele dag 20 procent drain gerealiseerd. “Dat moet je wel hebben.”
Boterbloemluisje
Aan ziektes of plagen heeft hij alleen een enkele boterbloemluis gezien. Plaatselijk is de struik waar die op zaten met Pirimor behandeld.
Aan biologie is 24 februari swirskii opgehangen. Ook is californicus uitgezet tegen spint. In week 12 wordt Orius ingezet, waarvan de eerste helft al in de week daarvoor is uitgezet.
‘Messen slijpen’
Het gewaswerk bestaat uit het standaard toppen en draaien. “Dat schiet nu hartstikke op. Je hebt nu bijna geen toppen.” Na dit toppen en indraaien worden nu staartjes gewreven, wat in week 11 al is is begonnen. “Vorig jaar waren we daar binnen drie dagen mee klaar. Maar nu hebben we daar hier en daar, in de koudere hoeken, meer werk aan. Waar het warm genoeg is geweest, kwamen de staartjes pas later. Maar je moet toch elk paadje in. Soms zie je vooraan het pad bijna niets, en heb je er achteraan flink werk van.“
Naar de komende tijd toe staat de voorbereiding op de oogst centraal. “Messen slijpen, bakken schoonmaken, oogstcontainers klaar zetten en alles nalopen.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser