‘Vast foliescherm in tweede week februari eruit, tenzij het keihard vriest’
Gebroeders André en Loek Enthoven in ’s-Gravenzande hebben volgens planning de gele paprika’s van het ras Stayer op 4 en 5 januari geplant. De planten voor de steenwolteelt zijn op 12 november gezaaid. De gebroeders telen volgens het drie-stengel-systeem. In totaal komen er 6,8 stengels per vierkante meter. Vorige week zijn de planten getopt. “Deze week starten we met het aanknopen van de touwtjes. We beginnen met een per plant en over ongeveer drie weken zijn alle touwtjes vastgezet.”
Tegen eerste zetting aan
De teelt heeft een goede start gemaakt. “In het begin hebben we zowel overdag als ’s nachts een stooktemperatuur van 22 graden aangehouden. Om het gewas te activeren komt er op de dag gedurende drie uur, van twaalf tot drie uur, een graad bij. Om elf uur beginnen we al met het verhogen van de temperatuur. Op 15 januari zijn we naar 21/20 graden dag/nacht-temperatuur gegaan. Vanaf vorige week zitten we op 21/19 graden.”
Bij de plant zijn de eerste twee oksel verwijderd. De bloem in de derde oksel laten ze zitten. Daar mogen de eerste vruchten komen. “We zitten tegen de eerste zetting aan. Hiervoor hebben we wel wat meer zonlicht nodig en geen bewolkt weer met neerslag. Als de zetting niet lukt, verlagen we de stooktemperatuur in de voornacht naar 18 of indien nodig zelfs 17 graden. Overdag houden we 21 graden aan.”
Beweegbaar en vast scherm
Het beweegbare energiescherm is ’s nachts tot ’s morgens negen uur gesloten. Naast een beweegbaar ligt er een vast scherm van AC-folie in, geperforeerd op 10 bij 10 cm. Het vaste scherm is enerzijds voor een goed startklimaat en anderzijds om energie te besparen. “Met het zachte weer van januari is de energiebesparing deze winter niet aan de orde.”
Ieder jaar gaat het vaste scherm er na zes weken teelt uit. “Ieder jaar halen we de folie in het begin of het einde van de tweede week februari eruit. Of het moet 10 graden of meer vriezen, dan laten we het nog iets langer liggen.”
Preventief spuiten
Vanaf de start zat er een lekkere groei in de paprika’s. De gewasontwikkeling is normaal. “In het begin van de teelt hebben we per dag 60 cc water aan de plant gegeven. Dit gebeurde in vier druppelbeurten. Nu zitten op één druppelbeurt van 70 cc per dag en druppelen 3,5 EC aan meststoffen mee.”
Het gewas is in totaal drie keer preventief gespoten met achtereenvolgens Vertimec (trips), Tracer (trips) en Pirimor (luizen). Het inzetten van natuurlijke vijanden voor de biologische gewasbescherming gebeurt pas nadat het na de laatste bespuiting daarvoor veilig is.
“We strooien ook al slakkenkorrels op natuurlijke basis tegen slakjes, die ’s nachts in de planten klimmen en een deel van de koppen aanvreten. Vooral de planten bij de gevel en kaspalen hebben daar last van. Vorig jaar was het langs het pad, maar daar zien we ze nu niet.”
Door Harry Stijger