‘De plant zal blij zijn als de onderste vruchten er af zijn’
De eerste zetting van de 1 december geplante Inzell bij Dugrow in Den Hoorn is goed verlopen, met een gedeelte in het derde en een deel in het vierde oksel. Daarboven is 1 vrucht weggedund. Wim Duijvesteijn: “Daarboven mocht de plant het zelf gaan regelen. Dat was iets wisselend, maar meestal zijn er twee oksels leeg gebleven. Daarna is het weer gaan zetten.”
Eerste vruchten hard
Inmiddels hangen er begin week 9 zo’n 21 vruchten per vierkante meter. Een eerste zetsel met een vrucht per tak en dan 2 tot 3 (soms 4) vruchten erboven. “Van verschillende maten.”
De onderste vruchten zijn nu hard. “Een enkeling begint al een beetje geel te worden. Als de zon een beetje blijft schijnen, zullen we in week 10 de eerste paprika’s kunnen snijden.” Met zetting in week 2 is dat een uitgroeiduur van 8 weken.
Staartjes wrijven
Eind januari is het echt koud geworden. Ongeveer 10 dagen daarvoor is het vaste AC-folie er echter al uitgehaald. “Voor de plant was dat toen beter, en het zag er toen ook nog niet naar uit dat het hard zou gaan vriezen.”
De plant is door het koude weer niet uit balans geraakt. “Het tweede zetsel is daar goed doorheen gekomen. Het is natuurlijk wel wat trager gegaan, dus we zullen wel wat staartjes moeten wrijven bij het tweede zetsel. Daar verwacht ik wel wat werk van. Maar nu is het daar nog te vroeg voor.” Bij het onderste zetsel was bijna geen staartje te zien.
Kiertje trekken
Een zonnetje erbij wist de nadelige gevolgen van de koudeperiode te beperken. Het beweegbare schermdoek ging meestal, ook tijdens de strenge vorst, tussen 11.30 uur en 12.00 open. “Bijna alle dagen is het toch even open geweest, al was het maar 2 tot 3 uurtjes. Met eerst een kiertje trekken, om de laag lucht boven het scherm wat op te warmen. Het dek was dan vrij snel weer schoon van de ijsbloemen die erop zaten.”
Tussen 14.00 uur en 14.30 uur ging het scherm meestal al weer dicht. Met een maximumbuis van 55 graden Celsius lukte het niet altijd om de gewenste nachttemperatuur te realiseren. “Het is wel eens te laag geweest. Maar je moest het er mee doen.”
Groei houden
Momenteel staat de plant aardig belast voor de tijd van het jaar. “Qua groei is er gewoon 9 centimeter per week bijgekomen, maar het kopje is wel dunner. De plant zal blij zijn als de onderste vruchten er af zijn.”
Toppen en indraaien gebeurt om de twee weken. “We willen minimaal toppen, om groei te houden. Daarbij valt het mee dat Inzell geen supergeneratief gewas geeft. De groei blijft voldoende. En de vruchtknopjes staan zodanig goed, dat ik wel nieuwe zetting verwacht zodra er onder wat paprika’s af gaan.”
De ventilatielijn staat rond de 24 of 25 graden Celsius. Hij is voorzichtig met luchten, zodat de luchtvochtigheid niet te ver weg zakt. Dit eveneens om groei in het gewas te houden. “Vanwege de vrij generatieve gewasstand doseren we ook maar tot 600 tot 800 ppm CO2.”
Voorrang aan licht
De nacht begint met 18 graden Celsius, met tot een graad lichtsomverhoging. Daarna gaat de temperatuur sowieso naar 19 graden. Na de opbouw moet de kas weer met zonop weer op temperatuur zijn, met 20 graden Celsius, wat om 11.00 uur verder verhoogd wordt naar 21 graden.
Het scherm gaat nu in principe vanaf 9.00 uur open. “Met zacht weer gaat het sowieso open. Dan geven we voorrang aan het licht. Is het kouder, dan mag hij open als de berekende buistemperatuur onder de 45 graden komt.” Meestal trekt het doek tussen 16.00 uur en 18.00 uur weer dicht.
Voldoende verversing
Bij het watergeven druppelt hij 100 cc op 100 Joules instraling. Daarmee komt hij uit op 25 tot 30 procent drain. “Dat is ook onze streefwaarde, om voldoende verversing te hebben.” De EC-gift is 3, met een pH van 5,4. In de mat geeft dat waardes van 3,2 EC en een pH van 6,5. Meestal komt de eerste beurt rond 10.00 uur. De druppelbeurten gaan, lichtafhankelijk, meestal door tot 15.00 uur of 15.30 uur.
Plekje rode luis
Aan biologische bestrijders was vroeg in de teelt al swirskii uitgezet. Inmiddels zijn ook tegen luis Aphidius ervi en colemani ingezet, evenals Aphelinus. Er zijn een paar plekjes met rode luis gevonden, waar chemisch is gecorrigeerd.
Later in week 9 komt de helft van de Orius er in. Over twee weken volgt de andere helft, waarmee dan twee keer een kwart Orius per vierkante meter in de kas is uitgezet.
Spint heeft hij tot nu toe niet waargenomen, zodat bestrijding nog niet nodig is. “Maar zodra we de eerste gevonden hebben, gaan we Phytoseiulus inzetten.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser