‘Punten wrijven is best een tijdrovend iets’
De zetting bij een vestigingslocatie van WaLeRo in Bleiswijk is niet gelopen zoals was gehoopt. In plaats van in het derde oksel kwam de eerste zetting, als gevolg van donker weer, pas in het vijfde of zesde oksel. Walter van den Bosch: “In week 4 en 5 zijn ze gezet. In week 6 zijn we al op twee vruchten gaan dunnen.”
Hij verwachtte in eerste instantie pas rond week 10 opnieuw zetting te krijgen, maar dat begon toch al in week 8. “Maar toen kregen we die hele donkere dagen, en viel het er weer af. Tot week 9 hadden we nog geen zetting gekregen. Dat is knap waardeloos en valt hardstikke tegen. Je bent later, net als iedereen, en dus krijgen we alles straks op een hoop.”
Op dit moment vliegen de vruchtjes er met zonnig weer wel aan. “Er staat ook een mooi gewas. Want dat voelt nog niets van die twee vuchten die er slechts aan hangen.”
Fris in ochtend
Omdat de zetting en plantbelasting tegenvielen, had het ook geen zin om lage temperaturen te gaan hanteren. “We zijn niet onder de 18,5 graden geweest.”
De etmaaltemperaturen liggen begin week 10 net boven de 20 graden Celsius op mooie dagen, en tussen 19 en 19,5 graden op donkere dagen. “Het is daarbij ’s ochtends best lastig om de gewenste temperatuur te halen, met buizen die begrensd liggen op 55 graden. Net de nog koude nachten is het dan best fris in de ochtend.” Het liefst zou hij zien dat hij, met de opbouw vanaf 5.00 uur naar de dag toe, rond 8.30 uur op de dagwaarde van 21 graden Celsius zou zitten. “Maar dat haalt hij nu niet.”
Overdag ventileert hij bij 24,5 graden Celsius, om de temperatuur niet extreem gek op te laten lopen.
Gewas activeren
Het energiescherm gaat op licht open en dicht. Om in de ochtend voldoende temperatuur te halen, trekt hij het niet te vroeg open, boven de 300 Watt instraling. Tussen 16.30 uur en 17.00 uur loopt het scherm weer dicht, onder 50 Watt instraling. “Het moet altijd even open. Ook op hele donkere dagen deden we dat nog twee tot drie uurtjes. Maar het blijft een compromis tussen temperatuur willen houden en de plant willen activeren.”
Orius
Bij de plagen is er, behalve een enkel luisje, niets te zien. Er is, gedurende vier weken achter elkaar vanaf half februari, elke week een kwart Orius uitgezet. Die strategie hanteert hij al meerdere jaren. “Dat bevalt ons altijd heel goed.”
Frequentie indraaien
De gewaswerkzaamheden blijven beperkt tot een beetje indraaien. De frequentie daarvan is hij wat aan het terugbrengen. “Het ras Stayer is best arbeidsvriendelijk. We gaan daarom proberen om van eens in de 14 dagen naar om de 18 of 19 dagen te gaan. Als dat lukt, scheelt dat toch weer zo’n twee rondjes per jaar.”
Verder is hij punten aan het wrijven, om de kwaliteit van de paprika’s in het handelskanaal goed te houden. “Dat is best een tijdrovend iets. Omdat we zo naar naar beneden moesten gaan met de temperatuur, naar 16 graden om het gewas te laten zetten, hangen er ook echt grote punten aan.”
Tegelijkertijd met deze klus, haalt er hij er direct ook een paar bonte vruchten af.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser