‘Het ziet er naar uit dat er toch een paar vruchten blijven hangen’
Walter van den Bosch van WaLeRo in Bleiswijk wil in de eerste week van november de teelt beëindigen. “Ik dacht dat dit ras (Stayer) het met het laatste zetsel makkelijk zou redden, maar het ziet er naar uit dat er dan toch een paar vruchten blijven hangen. En met deze slechte prijzen gaat het gewas er misschien nog wel iets eerder uit. Augustus en september ging nog aardig, maar het laatste stukje valt tegen.” De vorm en het gewicht van de geoogste paprika’s zijn nog wel mooi.
Vruchten er groen afhalen doet hij niet. “Voor drie tot vier dubbeltjes is dat niet de moeite. Daar mag je ze niet voor op de markt brengen. Groen voor geel mag je niet als groen leveren, vind ik. Die gaan dan maar in de versnipperaar. En je oogst ook niet voor alleen maar een betere statistiek van de hoeveelheid kilo’s die je geoogst hebt.”
Frisjes
Hij draait een gemiddelde etmaaltemperatuur van 21 graden Celsius. “In de nacht mag hij best naar de 20 graden, al zal hij dat niet halen, met een buis die is begrensd op 48 graden.” Het schermdoek gaat al vrij vroeg dicht, als de buitentemperatuur onder de 14 graden Celsius komt.
“Vorige week (week 41) stookten we toch nog 0,6 kuub gas per vierkante meter. Dat is eigenlijk te veel. Ik kom liever niet boven de halve kuub. Maar het was frisjes, en toch nodig om meer te stoken.”
De luchtramen liggen tot 23 graden Celsius dicht tot 14.00 uur. Daarna mag de ventilatietemperatuur langzaam oplopen naar 25 graden.
De watergift is minimaal, al wil hij wel voldoende aan het gewas blijven geven. Die krijgen om de 110 Joules een beurt, wat resulteert in zo’n drie tot vier beurten per dag.
Beetje luis
Aan plagen is alleen een enkel luisje te zien. “Dat moet ik maar een beetje accepteren. Ik wil er eigenlijk niets meer tegen doen.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser