‘Het krijtje doet zijn werk’
Het gewas bij Leon van der Stel in Maasland staat er fris bij. De overgangen tussen bewolkt en soms ineens zonnig weer hebben een beperkte invloed. “Met een ReduHeat op het dek hebben we daar niet zo’n last van. Dat krijtje doet zijn werk. Je moet natuurlijk altijd op blijven letten, maar het loopt nu heel goed.”
Langzamerhand begint hij er wel meer over na te denken wanneer het moment komt om de coating van het dek te halen. “Maar nu zit het nog prima, met een wolkje en dan weer zon. Je hoeft dan niet steeds achter de computer te kruipen om de luchtramen open of dicht te zetten.”
Met de huidige weersomstandigheden heeft hij alle middelen in de hand om een goed gewas neer te zetten en de gewenste etmaaltemperaturen te realiseren. “Prachtig weer om te telen. Niet te warm overdag en betrekkelijk koele nachten. Dat is goed voor de kwaliteit.”
Iets zwaardere vruchten
De zetting loopt redelijk door. De ene week oogst je wat meer dan de andere, maar er zijn geen echt grote pieken of dalen.” De plantbelasting is goed. De vruchten worden iets grover dan tijdens het afgelopen teeltseizoen. “Ten opzichte van vorig jaar blijven we nu makkelijk iets zwaarder. Het is toch zomaar 20 gram meer dan toen.”
Hij hanteert een etmaaltemperatuur van rond de 23 graden Celsius. Na een klein voornachtje van 17 graden gaat hij vanaf 23.00 uur heel rustig opbouwen richting 21 graden Celsius. Deze laatste temperatuur wordt rond 6.00 uur bereikt. “Het zijn hele rustige instellingen.”
Op de middag mag de temperatuur wat doorlopen, al doet hij weinig met echt knijpen. “Ik zoek de 26 graden op met de ventilatie. Dat vind ik hoog genoeg.”
Netjes blijven werken
Wat ziektes en plagen betreft is het gewas vrij schoon. “We hebben weinig problemen met luis en rupsen.” Er is Macrolophus uitgezet en ook vogels in de kas leveren hun bijdrage aan de rupsenbestrijding. “Het is heel rustig met de bestrijding. Daar hebben we het andere jaren wel eens drukker mee gehad.”
Schimmels geeft hij zo weinig mogelijk kans. “Het is 1 juli. We willen ervoor zorgen dat het gewas tot het eind gezond blijft. Daarom moeten we netjes blijven werken. Zoals zorgen dat er niet te veel paprika’s op de grond liggen.”
Hij ziet wel eens een takje met Fusarium, maar de hoeveelheid is niet echt noemenswaardig.
Met de gewasarbeid kan hij goed bij blijven met draaien en toppen “We toppen daarbij nog steeds op twee bladeren. Je hebt toch bedekking nodig. We blijven er zo lang mogelijk af. Dat beetje bedekking bevalt prima.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser