Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Overal stippen, zoveel neerslag is te veel voor ijsbergsla’

Jan Meuzelaar staat altijd om half vier in de ochtend naast zijn bed. Vroeger om op de veiling verse ijsbergsla te leveren, tegenwoordig om vroege klanten op maat te bedienen. "We beginnen om 05 uur met snijden. Het personeel wil ook niet anders. Om 7 uur hebben we meestal de eerste wagen al vol. Momenteel wordt dat wel 08 uur."

Jan Meuzelaar staat altijd om half vier in de ochtend naast zijn bed. Vroeger om op de veiling verse ijsbergsla te leveren, tegenwoordig om vroege klanten op maat te bedienen. “We beginnen om 05 uur met snijden. Het personeel wil ook niet anders. Om 7 uur hebben we meestal de eerste wagen al vol. Momenteel wordt dat wel 08 uur.”

Reden voor het oponthoud is de royale neerslag in de afgelopen weken. “Dat was te veel voor sla, waardoor we knap meer werk hebben. Door Pseudomonas, die bacterie wordt actief onder dit soort omstandigheden actief. Dat geeft zwarte stippen, overgaand in rot. Ik heb zo tien hectare staan. Het middel Serenade, een breed werkend fungicide op basis van een bacteriestam zou ook nevenwerking op Pseudomonas hebben. Ik ben daar volop mee aan de slag gegaan, maar ik zie daar nog geen effect van.” Het probleem is vooral dat de stippen tot in de kroppen zitten, waardoor ze helemaal kaal gepeld moeten worden. “Je moet elke krop helemaal nakijken, daarmee halveer je de capaciteit die je normaal haalt.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers