Doorgaan naar artikel

Opvallende zaken in evaluatie brede weersverzekering

De brede weersverzekering draagt voldoende bij om de agrarische sectoren met open teelten robuuster en financieel weerbaarder te maken. Dit blijkt uit een evaluatie van de subsidieregeling voor de brede weersverzekering van Ecorys, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). In de zijlijn van het onderzoek staan echter wel opvallende conclusies.

Een opvallende conclusie uit de evaluatie van de subsidieregeling voor de brede weersverzekering is dat in groenten en fruit de deelname van fruitbedrijven veel groter is dan van vollegrondsgroentebedrijven. Bij fruitbedrijven zijn het meer dan 500 deelnemers, zeker een factor tien groter dan vollegrondsgroentebedrijven. Een verklaring wordt alleen gegeven door te verwijzen naar de ervaring die fruittelers hebben met hagelverzekeringen.

Hagelnetten

Bij fruitbedrijven valt nog iets op. Bij bedrijven met een polis zijn per hectare de opbrengsten lager en de kosten hoger. Het inkomen is daardoor flink lager op deze verzekerde bedrijven. Verzekerde bedrijven hebben lagere schulden per hectare, maar ook een iets lagere solvabiliteit. Overigens is één opvallende aanbeveling gericht op hagelnetten. Sommige gemeentes staan dat niet toe als risico-instrument. Als de brede weersverzekering zich hier hard voor maakt, kunnen gemeentes overstag gaan, is de verwachting.

Minder concurrentie; meer stress

Ook het aantal verzekeraars is opvallend. Bij de start van de regeling waren er vier verzekeraars: Agriver, OFH (BFAO), Vereinigte Hagel en Achmea. Sinds enkele jaren is Achmea niet meer actief in deze markt. De verzekeraars AgriVer en BFAO zijn gefuseerd per 1 mei 2024. Twee kleine onderlinge verzekeraars zorgen niet voor veel concurrentie, stellen de onderzoekers.

Daarbij komt dat de klimaatstress in de poliskosten wordt doorberekend. In plaats van naar oude schadejaren kijken verzekeraars (of herverzekeraars) vooral naar klimaatscenario’s die oplopende schades voorspellen in de toekomst.

De verzekering voldoet, stellen de onderzoekers. Wel zijn de premies dermate hoog dat veel ondernemers ook met 60% overheidssubsidie besluiten geen verzekering af te sluiten.

Telers subsidie garanderen

De onderzoekers voorzien dat het niet realistisch is om de overheidssteun bij de verzekering af te bouwen, vanwege de hoge kosten van de verzekering voor boeren en fruittelers. Aanbevolen wordt om te bezien of een vaste bijdrage van € 17,5 miljoen kan worden aangepast aan het aantal deelnemers. Nu weten telers niet waar ze aan toe zijn, omdat de premie stijgt bij meer deelnemers, wanneer de vaste subsidie over meer telers wordt verdeeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin