Doorgaan naar artikel

‘Oppassen voor veel instraling bij jonge planten’

​Het komkommergewas groeit goed bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden, en producties zijn netjes.

Tijn Aarts: “We hopen dat die productie stabiel blijft. En natuurlijke dat de prijzen omhoog gaan, want die zijn niet best.” In april is het eerste deel van de kas gewisseld voor de tweede teelt, in het weekend van 3 juni volgde de laatste 4,5 hectare. “Het is oppassen met die grote instraling, zeker met de jonge planten.” Dat betekent zon wegschermen en de dakberegening aan. Bij het jonge gewas sluit het schermdoek al bij 700 watt instraling. “Je wilt geen risico’s lopen. Het slap gaan van de plant is snel gebeurd.” Bij het oudere gewas loopt het scherm boven de 900 watt dicht.

Temperatuur beheerst houden

“Verder proberen we ’s morgens ook iets langer laag in temperatuur te blijven. We proberen om het pas rond 11.00 uur warm te laten worden in de kas, door voor die tijd meer te luchten aan de windzijde, en zo wat meer frisse lucht in de kas te halen.”

Het is begin week 23 zonnig weer, en de nog wat koelere nachten maken dat de gewenste etmaaltemperaturen nog te realiseren zijn. De weersverwachting geeft wel aan dat dit lijkt te gaan veranderen, met voorspelde warme nachten.

Minder koeling in jong gewas

Globaal staat een nachttemperatuur van 16 graden Celsius ingesteld, en een dagtemperatuur die richting 19 graden gaat. Maar het zonnetje maakt dat het overdag al 25 tot 26 graden Celsius in de kas wordt. “En bij het jonge gewas gaat dat al richting 30 graden. Doordat de jonge planten zichzelf minder terug kunnen koelen, scheelt het gewoon 4 graden in kastemperatuur.”

Geen CO2 doseren

CO2 wordt nog niet gedoseerd. Aarts is daar huiverig voor geworden, na problemen met gewasschade in de vroegste eerste teelt als gevolg van schadelijke gassen. “We hebben ervaren dat het risico groter kan zijn dan dat het opbrengt. En we merken dat we nu in CO2-concentratie niet eens veel lager zitten dan collega’s die wel doseren. Dus zolang we CO2 niet echt nodig hebben, dus totdat de plant niet meer goed zou groeien, gebruiken we het niet.”

Ook aan de watergift is het effect van de zomerse buitentemperaturen te zien. Zo werd in een nacht in week 23 om 00.40 de laatste beurt nog gegeven, om ’s morgens al om 7.00 uur weer met de eerste druppelbeurt te starten. De EC blijft stabiel. We proberen hem richting 2,4 tot 2,5 te krijgen. Dat lukt tot nu toe aardig.”

Virus gevonden

Er is inmiddels iets bontvirus gevonden. “Verder waren we een beetje laat begonnen met spuiten tegen Mycosphaerella, dus dat hebben we wel even iets gehad. Maar Mycos is nu onder controle.” Qua plagen is het nog rustig. “Je begint nu wel invlieg van buiten te krijgen, maar ik heb in de kas nog weinig gezien aan luis, trips en spint. Zolang het zo rustig blijft als nu, mogen we niet klagen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Thijs Aarts
Tijn Aarts

Komkommerteler Asten-Heusden

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin