WUR in Bleiswijk zet twee vormen van autonoom komkommertelen af tegen telen door experts. Die zetten een tandje bij.
In drie kascompartimenten WUR in Bleiswijk worden op dit moment komkommers geteeld van het ras Hi-Power. De besturing is in elk compartiment anders. In twee compartimenten is sprake van een autonome kasbesturing: de Digital Twin, en het Reinforcement Learning-algoritme. In het derde compartiment sturen een groep gewas- en irrigatiedeskundigen de teelt.
Experts: Bladaanleg blijft achter
Marcel Huibers is teeltexpert bij BASF Vegetable Seeds. Hij zag in de lopende teeltproef dat bij de mensgestuurde kas dat de bladaanleg achterbleef. Om aan de geplande productie te komen, is het snoeibeleid aangepast. “In plaats van om en om snoeien, besloten we regelmatige setjes van twee te maken, zodat we wel de potentiële productie kunnen halen.” Het uitgangspunt van de proef is maximale netto winst.
De twee geautomatiseerd aangestuurde compartimenten verschillen. Het Digital Twin-algoritme regelt alles: het klimaat (verwarmingstemperatuur), de watergift (het bepalen wanneer irrigatie moet worden toegepast), wanneer de lampen worden aan- en uitgeschakeld, welke CO2-concentratie moet worden bereikt in de kas en zelfs de gewasstrategie.
Het Reinforcement-Learning-algoritme is getraind om het kasklimaat te sturen. Door miljoenen simulaties uit te voeren, leerde deze vorm van kunstmatige intelligentie de optimale besturing te vinden om het kasklimaat volledig autonoom aan te sturen.
Autonome aansturing op afstand
“De stip op de horizon is een volledig autonoom kassysteem dat is gebaseerd op sensordata, op afstand gestuurd door een intelligent algoritme, met een objectief doel, in dit geval een zo hoog mogelijke nettowinst. De afgelopen jaren hebben we de bouwstenen hiervoor ontwikkeld: de fysiologische kennis van het gewas, de sensoren, en de intelligente algoritmes. Dit komt nu allemaal samen in een validatieproef,” vertelt Anja Dieleman, AGROS-projectleider en onderzoeker bij de WUR business unit Glastuinbouw.