De laatste decennia hebben we grote stappen gezet in de gewasbescherming.
Ofschoon we alweer meer dan vijftig jaar werken met biologische bestrijding, begint deze methode de laatste jaren steeds belangrijker te worden. Niet alleen door de druk van de consument, maar ook de resultaten worden steeds beter. Toch kan het voorkomen dat de plaag net iets sterker is dan het bevriende insect en de overhand krijgt. Dit is het moment dat we moeten kunnen vertrouwen op de chemie om een misoogst te voorkomen.
Weggezet als wappies
En dat is helemaal niet vreemd. In onze steeds duurder wordende ziekenzorg worden peperdure medicijnen gebruikt. Als er een virus opduikt staat de Big Pharma in de rij om een vaccin aan de man te brengen. Het vreemde is dat hier door bijna niemand aan getwijfeld wordt of dit wel goed voor je lichaam is. Een kleine groep die hierover nadenkt wordt weggezet als wappies.
Nou zag ik laatst bij BNNVARA een documentaire over glyfosaat, de werkzame stof van Roundup. Een prachtig middel dat cultuurgewassen spaart en onkruiden doodt. Het middel draagt zeker bij aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Terwijl er onvoorstelbaar veel onderzoek is gedaan om te onderzoeken of dit middel kankerverwekkend kan zijn, is dit niet aangetoond.
Maar de beeldvorming is duidelijk: ons voedsel is giftig, agrariërs zijn gifmengers
Toch vindt een omroep als BNNVARA het nodig dit in twijfel te trekken met beelden van grote spuitwagens die bomen bespuiten, waar natuurlijk geen glyfosaat voor wordt gebruikt. Maar de beeldvorming is duidelijk: ons voedsel is giftig, agrariërs zijn gifmengers.
Raar toch dat men zich (nog steeds) in laat spuiten met vaccins waarvan de veiligheid niet is vastgesteld en zich tegelijkertijd zorgen maakt over ons voedsel dat onder zware controle staat. Ik vraag me dan af of deze volksmisleiding interessantdoenerij is, of dat er krachten schuil gaan die wij niet kennen? Het blijkt weer eens dat je gezonde verstand het beste antwoord geeft.