Vattenfall heeft deze week zonnepark Symbizon in Almere geopend. Het energiebedrijf test ermee hoe het stroomproductie kan laten samengaan met open teelten.
De rijen met zonnepanelen met totaal vermogen van 0,7 MWp staan verder uit elkaar dan gebruikelijk, waardoor telers er met trekkers en machines tussendoor kunnen rijden. Onder de panelen worden kruiden geteeld. Tussen de panelen staan akkerbouwgewassen als aardappelen, haver, uien en bonen gepland.
Met deze pilot wil Vattenfall telers in de vollegrond helpen een afweging te maken hoe ze teelt en energieopwekking kunnen combineren. De rijen met zonnepanelen staan 9 en 15 meter uit elkaar, om meer of minder invloed van schaduwwerking te bepalen. “Zonnepanelen zorgen voor een stabiele extra inkomstenstroom. Daarmee helpen we de energietransitie verder zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de agrarische sector, een klassieke win-win”, aldus Eric Tonnaer, Design lead Agri-PV Vattenfall.
Panelen draaien met de zon mee
Om optimaal gebruik te maken van het beschikbare zonlicht zijn de panelen bevestigd op een kantelbare onderconstructie die met de zon meedraait. Daarnaast kunnen de panelen handmatig worden gedraaid om zo veel mogelijk ruimte voor de agrariër te creëren. De panelen zijn dubbelzijdig, waardoor ook het gereflecteerde licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen wordt opgevangen en meer elektriciteit kan worden opgewekt.
Onderzoek door Aeres en TNO
Het beheer van de landbouwgrond is in handen van de samenwerkende biologische landbouwstichtingen ERF en Hemus. AERES Hogeschool doet onderzoek naar de gewassen en de bodem en naar het effect van schaduw van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, eventuele ziekten en het gebruiksgemak voor de agrariër. Om dat goed te kunnen meten installeerde TNO sensoren in het park, die kijken naar het beschikbare licht tussen en onder de panelen en de invloed van opstuivend vuil op instraling en energieopbrengst.
Het zonnepark ligt in Almere, in de oksel van de snelwegen A6 en A27, en wordt mogelijk gemaakt met Topsector Energiesubsidie van de RVO. Het terrein wordt ter beschikking gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf. Vindo Solar BV bouwde het park.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/