“In week 26 stond het tomatengewas er schraler op. Het had wat royaler mogen zijn, want de proefrassen stonden er vegetatiever op”, zegt Rob Oosterom van Kwekerij Lijntje in Moerkapelle.
Het schralere gewas heeft te maken met een hoge productie in week 25. “We hadden in die week een productie van 3,7 kg/m2 en de week erna 3,4 kg/m2. De weken erna zijn we teruggezakt naar 2,8 kg/m2.” In week 29 is de productie weer 3,2 kg/m2.
De kwaliteit van de tomaten is het hele jaar al goed. “De vruchten zijn hoog rond, mooi gekleurd en grof met een gemiddeld vruchtgewicht van 110 gram. Van de A-sortering hebben we 3 tot 4% en van de dubbel B-sortering 7 tot 8%. De rest is B-sortering”, vertelt de tomatenteler.
Geen verhoogde watergift
De laatste paar weken groeit het gewas weer goed. Vanwege de hittegolf heeft de tomatenteler meer blad aan het gewas laten zitten. Verder heeft hij geen extra maatregelen genomen.
Oosterom: “We geven altijd 3 EC aan voeding mee met het druppelwater. In de mat sturen we op 3,5 tot 4 EC en geven 4,2 l/m2 per 1.000 Joules. We hebben dan 40 tot 45% drain.” Hij verhoogde de watergift niet vanwege de hitte, op voorwaarde dat de EC in de mat tussen 3,5 en 4 blijft.
Meer witte vlieg en rupsen
Vanaf week 27 is de witte vlieg opgekomen. Voor die tijd had het gewas er geen last van. Om de week worden sluipwespen Encarsia formosa uitgezet, 4 stuks/m2. “We doen dat preventief, omdat er altijd wel een witte vlieg aanwezig is. En als we pas sluipwespen gaan uitzetten op het moment dat we ze waarnemen, zijn we te laat.” Twee keer heeft de tomatenteler de sluipwesp Eretmocerus eremicus (1 per m2) uitgezet. Ook vlak voor de hittegolf. “Deze sluipwesp doet het beter in de warmte.”
In week 27 zijn ook de rupsen opgekomen. Oosterom: “Rupsen hebben we altijd wel rond deze tijd. We mengen een BT-middel mee met de bespuiting van zwavel tegen de galmijt, die we om de 3 weken uitvoeren.” In week 30 heeft de teler met de zwavelbespuiting naast het BT-middel ook Turex meegespoten om de rupsen sterker aan te pakken. “Want anders houden we het net niet onder controle.”
Stengelbespuiting tegen Botrytis
Het energieverbruik is 0,28 m3 gas per week. Dat is een besparing van 31,2% ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent wel heel alert blijven op Botrytis. Preventief heeft de teler nog weer een keer de stengels bespoten met Teldor. “Het ras wat we telen is heel gevoelig voor Botrytis. We moeten dus blijven opletten dat we niet onder deze schimmelziekte lopen.”
Het gewas is Pepinovrij. Oosterom noemt dat een unicum.
Op schema met gewaswerkzaamheden
De gewaswerkzaamheden zijn bij. “Voldoende handen om de werkzaamheden uit te voeren is nog steeds een drama, maar het arbeidsprobleem wordt nu wel minder. Want we zijn de langste dag voorbij, waardoor het gewaswerk begint af te nemen. In week 31 valt het lege trossen afknippen ook eraf, omdat we dat dan niet meer doen.”
Eind week 36 wordt het tomatengewas gekopt. In week 46 vindt volgens planning de laatste oogst van tomaten plaats, waarna het gewas zal worden geruimd.
Auteur: Harry Stijger