Doorgaan naar artikel

Open gewas gunstig voor kwaliteit

Bij tuinderij Coolen in Ell is 8 augustus de herfstteelt geplant. De afgelopen zomerteelt is naar tevredenheid afgerond. Rob Coolen: “We hebben een tussenplanting gedaan. Mede daardoor was het gewas van het begin af vrij open. Normaal zag je meer kromme vruchten, als het gewas dichter werd. Of meer rotte puntjes, van bloempjes die bleven plakken en gingen rotten. Dit jaar viel ook dat mee.”

Eerste oogst herfstteelt

Bij de herfstteelt is hij in week 35 bezig de koppen er uit halen en aanbinden. Het eerste rondje wordt geoogst. De planten zijn goed weggegroeid. “We hebben geen problemen met Pythium gehad.” Voorbehoedend is wel om de andere dag AATerra toegepast.

Er is gekozen voor Roxanne, met name vanwege de groeikracht van dit ras. “Wij hebben nooit gehad dat de groei echt te veel werd. En in proeven met meer open rassen hadden we in de herfst altijd minder komkommers, en kwamen de planten kracht tekort.”

Minimumbuis

De klimaatinstellingen moesten deze teelt behoorlijk aangepast worden. “Het vrucht zat er zwak in en het gewas stond even wat te vegetatief. Daarom staat er overdag een minimumbuis van 55 graden in om de temperatuur langer door te trekken als het moet.” Na een korte voornacht van 18,5 graden Celsius ging de nanacht om 23.00 uur al weer naar 19,5 graden, om rond 3.30 uur weer op te stoken richting de dagtemperatuur van 20,5 graden Celsius.

De minimumbuis doet nu ook nog dienst om rotpuntjes te voorkomen. “Daar moet je in de herfst met dat regenachtige weer voor opletten. Met iets grovere bloembodems zijn de vruchten wat gevoeliger voor rot.”

De extra energie van de minimumbuis, die zorgt dat de temperatuur niet te snel afbouwt, houdt het gewas generatief. “Want het gaat toch om de productie. Bladeren kunnen we niet leveren als bloemstukje.”

Geen avondbeurten

De watergift start om 9.00 uur, die met donkere weersomstandigheden op 10.00 uur is gezet. Het druppelen gaat tot 20.00 uur door. Avondbeurten worden niet meer gegeven, tenzij er weer een omslag naar warm fel weer volgt. De druppel-EC heeft steeds op 3 gestaan, maar is met een oplopende waarde in de mat teruggezet naar 2,8.

Roofmijten uitzetten

Qua plagen is vrij schoon gestart. In de zomerteelt kwam spint op de duur wel een beetje opzetten, maar de bespuitingen met  Floramite en Nissorun hadden een goed resultaat. Ook in de huidige teelt zijn deze middelen een keer ingezet, speciaal bij de kop van het gewas. Naast nog een bespuiting met Nomolt tegen de rupsen en een paar dagen na planten een keertje Calypso tegen wantsen, is er nog niets tegen plagen gedaan.

“Er is tot nu toe nog geen biologie uit hoeven zetten. We willen wel roofmijten gaan uitzetten. Als je daar te laat in de herfst pas mee begint, dan werkt het ook niet meer.”

Tegen meeldauw moet wel wekelijks een bestrijding worden uitgevoerd, vanwege de ziektedruk van deze schimmel. “Na het planten zat er al een puntje meeldauw op de lobblaadjes. En er staan hier ook veel courgettes in de buurt.”

Spint onder controle

In een andere kas met twee teelten, waar 12 september een herfstteelt tomaat op volgt, staat het gewas mooi in balans. De groei en de vruchtkwaliteit zijn goed. “Wel was het eerste aanbod op de ranken wat te weinig. Na twee goede vruchten bleven de daaropvolgende vruchten redelijk klein.”

Spint is onder controle. “De roofmijt overheerst nu met het donkere weer. En niet zoals normaal de spintmijt.” Er is swirskii uitgehangen. “Met trips moet je nu een beetje bijblijven. Voor je het weet heb je een populatie die mee de winter in gaat.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Coolen

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin