Bij WaLeRo in Bleiswijk is het lekker druk met paprika’s oogsten.
Luc van den Bosch: “Dit is naar verwachting het op een na laatste zetsel van de teelt.” De kwaliteit is goed, mede dankzij een zomer zonder veel extremen in buitentemperaturen. Er komen mooie grove paprika’s vanaf, met momenteel een gemiddeld vruchtgewicht van rond de 185 gram.
Hoge plantbelasting
De zwaarder geworden vruchten, door relatief koelere weersomstandigheden, maakten wel dat de plantbelasting opliep. “Maar we zijn nu volop aan het oogsten. Je ziet dat de plant daar goed op reageert, met meer groei en een betere bladbedekking. Hij herstelt op tijd.”
Op twee blijven toppen
Normaal wordt bij het gewaswerk vanaf augustus de omslag gemaakt naar het op één blad toppen, om het aantal stuks vruchten te beperken. “Maar vanwege minder gewasgroei en het donkerder weer, blijven we op twee toppen. Wel met wat meer aandacht voor plantbehoud. Want Alzamora is een ras dat makkelijker wat ‘dunnig’ kan worden. Dat is niet erg, maar je moet hem dan wel even helpen.”
Wisselende weersomstandigheden
Het is echt wisselend weer, waar zonnige periodes en meer bewolkte dagen elkaar afwisselen. “Dat maakt het wel eens wat ‘piekerig’ qua instellingen.” Bij de watergift is dat ook te merken. “Het is ‘hollen en stilstaan’. Je hebt dagen waarbij je bijna geen drain hebt. Daarna gaat het ineens weer heel hard, als ineens de zon in de kas komt.” Daar wordt actief op ingespeeld, door te zorgen dat het gewas op een zonnige dag makkelijk water tot zijn beschikking heeft, en waarbij juist voorzichtig aan wordt gedruppeld op een donkere dag.
Instraling wegschermen
Bij de klimaatinstellingen wordt gestookt naar 21 graden Celsius bij zonop. Vanaf zononder mag de temperatuur langzaam naar de 17 graden zakken, als dat haalbaar is. Overdag wordt het soms 27 tot 28 graden in de kas, waarbij de schermdoeken worden gebruikt om de ergste instraling weg te schermen. “Je merkt dat je die hoge temperaturen in de nacht wel weer wat kunt compenseren, nu de daglengte afneemt.”
Trips
Bij de plagen kreeg trips wat meer kans, vanwege slechter weer en een niet royale gewasgroei. “Daarom hebben we er begin augustus nog wat Orius bijgezet. Die zien we gelukkig goed aanslaan.” Ook andere biologische bestrijders zijn nog steeds actief. “Het is nu, tegen het einde van het teeltseizoen, opletten dat we schoon blijven. Want aan het eind is het moeilijk om op de biologie te blijven bouwen.” Met alle ziekten en plagen die in paprika problemen kunnen geven, is het voor Van den Bosch meer prioriteit om de eindstreep goed te halen, dan om het grensje op te zoeken en te proberen productietechnisch zo hoog mogelijk uit te komen.
Alert op Nezara
Voorkomen moet worden dat breedwerkende middelen ingezet moeten worden die de biologie om zeep helpen, bijvoorbeeld vanwege het uit de hand lopen van de zuidelijke groene stinkwants. “Van Nezara zien we wel wat invlieg, maar het personeel is er scherp om ze te scouten, zodat we snel kunnen handelen en het pleksgewijs aanpakken. Al voor het derde jaar op rij weten we Nezara op die manier beheersbaar te houden.”
Auteur: Peter Visser