Doorgaan naar artikel

‘Op tijd beginnen zodat aardbeienplukkers geen ander werk zoeken’

Mark van Aert in Zundert heeft dit jaar de oogst van aardbeien in de vollegrond redelijk vroeg afgerond. De laatste teelt was met het ras Limalexia, de laatste pluk tussen 5 en 10 september.

Tot enkele jaren geleden had hij in het najaar ook nog enkele tunnelteelten. Daar is een streep doorheen gegaan ten gunste van een uitbreiding van de bestaande stellingteelt. Wel is de rassenkeus voor de laatste buitenteelt veranderd: Limalexia wordt in het komend najaar Falco.

Reden is de te hoge druk van Botrytis in Limalexia. “Met Falco hopen we op wat meer zekerheid. We hebben voor dit ras gekozen op basis van ervaringen via coöperatie Hoogstraten en van collega’s met Falco. Wellicht is Falco ook geschikt voor in de zomer, het is een ras met stevige aardbeien. Ik denk wel dat het misschien lastig is om er voldoende kilo’s van te plukken”, vertelt Van Aert.

Stellingteelt ook vroeg afgerond

‘Vroeg afgerond’ gold dit jaar overigens ook voor de stellingteelt. “Daarmee zijn we rond 23 september gestopt, twee weken eerder dan anders. Nog met voldoende productie, maar de sortering had wat royaler mogen zijn.”

Teeltplan aardbeien onveranderd

In het voorjaar start de teler wel met een tunnelteelt, het daarvoor benodigde veld met nog enkele velden voor vroege plantingen, liggen al plantklaar. Van Aert: “Wat dat betreft is het teeltplan niet anders dan anders. Het zou misschien te overwegen zijn, omdat glastelers waarschijnlijk geen haast hebben met hun teelten. Dat we vasthouden aan de bestaande opzet houdt verband met mijn personeel en met de planning van het werk. Ik ben zuinig op mijn mensen. Ik wil op tijd beginnen om te voorkomen dat ze ander werk gaan zoeken omdat ze op ons bedrijf niet aan de gang kunnen. Het afgelopen jaar is het met het personeel goed gegaan, dat wil ik graag zo houden.”

Planten eerst in rust

Van Aert teelt zijn eigen wachtbedplanten voor de grondteelten, naast Falco ook Elsanta en Sonsation. “Die zijn mooi aan het uitdikken, met voldoende neuzen. Dat ziet er goed uit. Wel is de meeldauwdruk in Elsanta even redelijk hoog geweest. Voor de komende tijd denk ik dat we niet te vroeg moeten beginnen met rooien, zodat de planten eerst goed in rust kunnen komen. Normaal starten we rond Sinterklaas met dat werk.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mark van Aert

aardbeienteler in Zundert (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin