Bij Verdonk Broccoli in het West-Friese Wervershoof wordt op jaarbasis zo’n 300 hectare broccoli geteeld. “Hoeveel we precies telen, hangt af van de hoeveelheid grond die beschikbaar is”, zegt René Verdonk. “We telen namelijk op huurgronden. Maar gemiddeld genomen komen we de laatste jaren op om en nabij de 300 hectare uit.”
Half april is het planten wat de klok slaat op het bedrijf, er zit inmiddels zo’n 50 hectare in de grond. De rassen zijn Malibu, Phar Lap en Ironman. Alle percelen zijn afgedekt met vliesdoek. “Op 8 maart zijn de eerste geplant. Ondanks de nattigheid liggen we goed op schema. De broccoli voor de oogst in juni, is inmiddels geplant. Komende week starten we met de plantingen voor juli”, zegt Verdonk op 15 april.
Wel stress gehad
Hij geeft wel toe dat de nattigheid voor behoorlijk wat uitdagingen zorgde. “We liggen op schema, dus praat ik er nu makkelijk over, maar ik heb natuurlijk wel stress gehad door de nattigheid. Zeker op momenten dat het eigenlijk te nat was, maar er wel planten klaarstonden om de grond in te gaan. Het was dan echt puzzelen, kijken waar je toch nog geschikte percelen kon vinden. Ik hoop in ieder geval dat het nu goed ‘doordroogt’. Zeker omdat er op korte termijn ook nog een paar percelen moeten worden geplant voor de dubbelteelt. Daarvoor is nog wel een flinke portie droog weer nodig. Maar als het planten uiteindelijk niet lukt, dan lukt het niet. Zo eenvoudig is het ook.”
Onkruid schoffelen
Verdonk is tot nu toe tevreden over de gewasontwikkeling; de planten staan er ‘gewoon goed’ bij. “Het gewas ontwikkelt zich beter dan vorig jaar. Toen kregen we flink wat neerslag te verstouwen na het planten, nu is er na het planten wat minder regen gevallen. Desondanks is het nog niet droog genoeg om lekker door te kunnen planten.”
Hij signaleert wel dat er her en der wat onkruid opkomt, ondanks de inzet van Butisan S en Centium na het planten. “We moeten er de komende weken toch wel met de schoffel doorheen.”
Veel slakken
Een ander aandachtspunt is dat er dit voorjaar behoorlijk veel slakken aanwezig zijn. Dit heeft volgens Verdonk te maken met de natte winter en de groenbemesters die – voorafgaand aan het planten van de broccoli – op de percelen stonden. “Daar komen slakken graag op af. Tijdens het planten hebben we slakkenkorrels gestrooid, maar desondanks zie ik ze er her en der nog wel. Maar verder loopt het vrij soepel op dit moment, er zijn geen grote problemen. Die komen vanzelf wel en zijn er dan om opgelost te worden.”
Oogstrobot
Verdonk gaat vanaf eind juni/begin juli experimenteren met een oogstrobot. Deze is gekocht bij het Amerikaanse bedrijf Automated Harvest Solutions. “De basis voor deze robot is gelegd door de firma Goodijk uit Sexbierum. De Amerikanen hebben ‘m verder doorontwikkeld.” De robot werkt met een camerabox met daaraan gekoppeld een robotarm, en kan selectief broccoli snijden. “Het is afwachten hoe dit in de praktijk zal uitpakken; bij de diverse rassen, als het erg nat is, et cetera. Dit jaar is echt een proefjaar. Maar op termijn hopen we er wel arbeid mee te kunnen besparen en vooral ook pieken mee te kunnen opvangen. Op dit moment zitten we vrij aardig in het personeel, maar het is altijd afwachten of ze ook zullen blijven.”
Auteur: Ank van Lier